Jak na přípravu nejlepší domácí kávy?

priprava-kavy-1024x704px

Stejně tak jako máme spoustu druhů kávových nápojů, máme i spoustu způsobů přípravy. Přes jednoduché, kde stačí zmáčknout tlačítko, ke složitým, které musíme prostudovat v návodu. Seznamte se s nejčastějšími způsoby, jak si doma, v práci nebo na cestách připravit tu nejlepší kávu. ☕

Automatický kávovar má nejjednodušší přípravu kávy. Přístroj nemusíme po každém použití čistit. Zrnka se nemusí mlít, stačí je vložit do kávovaru. Naplní se zásobník na vodu, pustí kávovar a je hotovo. Některé automatické kávovary jsou vybaveny tryskou na páru nebo mléčným systémem, díky kterého vytvoříte spoustu druhů kávy.

Pákový kávovar je ideální pro přípravu espressa. Namletá kávová zrnka se vloží do páky, stlačí se a páka se vloží do kávovaru. Pak stačí zmáčknout tlačítko a získáme lahodný nápoj plný chuti. Páka se musí po každém použití čistit. Stejně jako automatický kávovar, může být pákový doplněn zásobníkem na mléko.

Překapávací kávovar, jak je uvedeno v názvu, funguje tak, že přes namletou kávu překapává horká voda. Kávovar nevyvíjí takový tlak, ale výsledný nápoj má skvělou chuť.

Moka konvička se používá přímo na sporáku. Káva v ní se vaří na mírném ohni. Do dolní části se dává voda, která se mění v páru a přechází nahoru přes střední část, kde je vložená umletá káva, která se přes sítko nedostane. V horní části vzniká čistý lahodný nápoj.

Příprava v džezvě je nejstarší způsob přípravy. Jemně namletá káva se vloží do džezvy a přidá se studená voda. Vaří se na plotýnce. Když se začne tvořit hustá pěna, odstaví se a po chvilce vrátí na plotýnku. Tento postup se musí třikrát zopakovat. Na konci se musí džezvou zakroužit a nechat chvíli
stát, aby sedlina klesla dolů. Nalévá se do předem nahřátých šálků.

Ve french pressu je příprava kávy velmi jednoduchá. Káva se jen zalije vodou, nechá se chvilku vylouhovat, a nakonec se stlačí píst, který oddělí nápoj od lógru. Nedoporučuje se nechávat hotovou kávu v nádobě příliš dlouho, aby zbytečně extrahovala.

Aeropress je nejnovější způsob přípravy kávy. Má 2 metody, jak vytvořit nápoj – jednodušší a složitější (také obrácená). Před použitím se musí gumová část a papírový filtr umýt.

  • Jednodušší – papírový filtr se vloží do sítka a poté na konec plastového válce. Válec se postaví na hrnek. Do válce se nasype namletá káva a zalije vodou. Vše se musí důkladně promíchat. Na válec se nasadí píst a po chvilce extrahování, se píst stlačí a do hrnku začne vytékat hotový nápoj.
  • Složitější – píst se nasadí na kraj válce, obrátí se a válec se postaví na píst. Do válce se nasype káva, zaleje se. Filtr se umístí do sítka, které se zašroubuje na horní část. Celý aeropress se otočí a postaví na hrnek. Stlačí se dolů píst, káva extrahuje a za chvíli je nápoj hotov.

priprava-domaci-kavy-1024x704px

Přejeme vám pohodové chvilky o šálku dobré kávy.