Jak vybrat hrnec? S námi vyberete opravdu ten pravý

Hrnec je základním kamenem pro každé vaření, pečení, dušení, nebo dokonce i smažení. Rozhodně nemůže tedy chybět v žádné domácnosti. Vybrat však ten správný může být poměrně oříšek a je potřeba věnovat pozornost několika faktorům. Pojďte si vybrat ideální hrnec přímo pro Vás.

jak_vybrat_hrnec_1024x704px

Obr. 01: Nové nádobí člověk vybírá párkrát za život. Domů sháníte kvalitní hrnce pro pohodlné vaření. Na chatu můžete shánět dobrý poměr cena/výkon. S orientací vám pomůžeme a na vše vás připravíme.

Jak postupovat při výběru hrnce?

Zaměřte se na jeho využití

Než vůbec začnete s vybíráním, řekněte si, na co hrnec vůbec primárně budete používat a položte se základní otázky:

  • Pro kolik osob budu nejčastěji vařit?
  • Jak často budu v nádobí vařit?
  • Jakou očekávám kvalitu?
  • Co v něm budu vařit?
  • Jaký typ sporáku či varné desky máme doma?

Hned si lépe dokážete představit, který hrnec opravdu potřebujete. Pokud vybavujete novou domácnost nebo potřebujete celkovou obměnu nádobí, pak si vyberete z různých druhů a objemů.

Druhy hrnců

Pokud již víte, na co hrnec budete používat, dokážete jednoduše určit, který druh bude pro Vás ten pravý. Na trhu je několik základních typů hrnců:

  • Univerzální hrnec – jestliže chcete využívat jeden hrnec na všechno, zvolte univerzální hrnec. Oproti kastrolu je výrazně vyšší.
  • Kastrol – nízký hrnec, který je výrazně širší než vyšší, hodí se na širokou plotýnku, jídlo se rychleji a rovnoměrně uvaří.
  • Rendlík – hrnec menších rozměrů s praktickou rukojetí, která umožňuje snadnou manipulaci.
  • Tlakový hrnec – výhodou tlakových hrnců je časová úspora. Díky vysokým teplotám a tlaku uvaříte pokrmy mnohem rychleji.
  • Hrnec na těstoviny – většinou dvoudílný hrnec, který Vám usnadní cezení těstovin.
  • Elektrický hrnec – elektrické multifunkční hrnce jsou skvělé na pomalé vaření. Zvládnou vařit, opékat i smažit. Dokážou proto nahradit mnoho kuchyňských spotřebičů.

Zdroj ohřevu. Bez něho to nepůjde

U výběru hrnce je klíčové znát typ ohřevu. Většina hrnců lze použít jak na plynové, elektrické, tak i na sklokeramické desce. Nejvíce obezřetní byste měli být u indukční desky, kde musí hrnce disponovat feromagnetickým dnem (nerez, smaltované kovy, litina). Většina hrnců na indukci je zároveň opatřena tzv. sendvičovým dnem, které je zesílené, umožňuje ohřev na indukci, rovnoměrně rozvádí teplo a zabraňuje připalování.

Pozor! U hrnců menších průměrů, které jsou určeny na indukci, nemusí dojít k sepnutí desky. Každá deska má jinak citlivé čidlo pro sepnutí. Nádobí s menšími rozměry je tedy nutné fyzicky vyzkoušet, jestli zrovna na vašem spotřebiči bude fungovat.

indukcni_varna_deska_1200x704px

Obr. 02: Indukční varné desky nebo sporáky jsou moderní způsob ohřevu hrnců a pánví. Ne všechny hrnce jsou ovšem k použití na indukci vhodné a při výběru je potřeba na to dát pozor.

Důležité jsou také rozměry hrnce

U výběru hrnce berte v úvahu kromě objemu i výšku a průměr dna podle toho, co se v něm chystáte vařit a pro kolik osob. Například rodině o 4–6 členech výborně poslouží hrnec o objemu 5–10 litrů. Vícečlenné rodiny by pak měly volit hrnce o objemu nad 10 litrů. 

Průměr dna hrnce volte podle velikosti plotýnky. U velkého hrnce by na malé plotýnce docházelo k nerovnoměrnému rozložení tepla. Naopak u malého hrnce by na velké plotýnce mohlo dojít k poškození stěny nádoby. 

Materiál hrnce

Možná jste si všimli, že na trhu se nachází mnoho druhů hrnců různého materiálu a je opravdu velmi těžké se v tom zorientovat, abyste zvolili ten správný. 

  • Nerezové hrnce – jsou zlatá klasika, která snese vysoké teploty. Ne však všechny hrnce mají stejnou kvalitu. Při výběru se zaměřte na tloušťku nerezu a hlavně dna, kde bývá uvedena i kvalita hrnce. Nejkvalitnější hrnce jsou označovány 18/8, 18/10 nebo 18/12. Nejhorší kvalita obsahuje hodnoty 8/0.
  • Smaltované hrnce – mají opravdu dlouhou životnost a jsou odolné vůči teplotním šokům. Tělo hrnců tvoří většinou hliník, litina nebo jiný tepelně vodivý kov. Smaltování je jen povrchová úprava, o kterou musíte pečovat, aby nedošlo k jejímu odštípnutí, což by mohlo zapříčinit nežádoucí kontakt potravin s vnitřním materiálem.
  • Litinové hrnce – jsou masivní a odolné. Dobře vedou teplo a mají dlouhou životnost. Celolitinové hrnce je možné používat na všech typech ohřevu včetně vaření na ohni a pečení v troubě. Nevýhodu je vyšší hmotnost.
  • Keramické hrnce – jsou vypalovány z hlíny a mají nepřilnavý povrch. Skvěle udržují teplo. Nevýhodu je vysoká pořizovací cena a křehkost.

keramicke_hrnce_cervene_1200x704px

Obr. 03: Keramické hrnce nabízí vaření s co nejmenším množstvím tuku. Keramický povrch je nepřilnavý, ale neobsahuje PTFE a PFOA, což zvyšuje bezpečnost a zdravotní nezávadnost.

  • Titanové hrnce – jsou odolné vůči změnám teploty a mechanickému poškození. Hrnce se skládají z několika druhů materiálů a vrstev. Tělo mají většinou z tepelně vodivého kovu, nejčastěji hliníku.
  • Měděné hrnce – výborně vedou teplo a jsou parťákem mnoha profesionálních kuchařů. Vnitřní povrch bývá z nerezu, cínu nebo nepřilnavých nástřiků, jelikož by měď neměla být v přímém kontaktu s potravinami. Nevýhodou je určitě údržba a vyšší pořizovací cena.
  • Granitové hrnce – mají tělo z vodivého kovu a na povrchu mají vrstvu granitu nebo žuly. Jsou odolné vůči poškrábání a zvládají vysoké teploty
  • Skleněné hrnce – hrnce z varného skla skvěle zvládají postupné zahřívání na různé teploty, ale nejsou vhodné pro teplotní šoky, jelikož by mohly prasknout. Výborně se hodí na vaření na elektrických a keramických varných deskách nebo do trouby. K přímému kontaktu s plamenem však vhodné nejsou.

A co hliník? Hliník se u výroby využívá primárně jako vodivý kov do těla hrnců, kde se překrývá ještě jiným materiálem, aby nebyl v přímém kontaktu s potravinami.

Při výběru materiálu se určitě zaměřte i na zpracování dna, aby disponovalo nepřilnavými povrchovými úpravami a materiálem. Výborný je teflon, keramika nebo zmiňované sendvičové dno.

litinove_hrnce_cervene_1200x704px

Obr. 04: Při volbě materiálu hrnců svou roli hraje také design. Nádobí by mělo být samozřejmě primárně praktické, ale je důležité, ať se vám líbí a zapadne do vaší kuchyně.

Poklice a cezení

Nejběžnějším typem poklic jsou skleněné, díky nimž můžete sledovat průběh vaření. Většinou jsou opatřené otvorem pro únik přebytečné páry. Setkat se však můžete i s poklicemi, které jsou přizpůsobené přímo cezení, nebo s celonerezovými, které zvládnou i zapékání v troubě. 

Ne každý hrnec může do myčky a do trouby

Jestliže počítáte s tím, že budete dávat hrnec do myčky, zjistěte si z popisu výrobku, zda je to vůbec možné. Ne všechny materiály jsou pro mytí v myčce vhodné. Nejčastěji je problém s nádobím, které má hliníkové tělo nebo dno. Některé přípravky hliník narušují a ten pak pouští šedou barvu. Jestliže nebudete moc informace o mytí najít, obraťte se přímo na výrobce nebo prodejce. 

A jak je to s troubou? U dávání hrnce do trouby si dejte pozor na poklice a úchytky. Ne všechny jsou přizpůsobené vysokým teplotám a mohly by se poškodit.

Jak vyčistit připálený hrnec?

S tímto problémem se potkal asi každý z nás. Připálený hrnec rozhodně však nepatří rovnou do koše. Osvědčeným způsobem, jak se zbavit připálenin, je odmočení. Stačí jej zalít horkou vodou, přidat saponát a nechat pár hodin či přes noc odstát.

Dalším osvědčeným tipem je posypat připálené místo jedlou sodou, zakapat citrónovou šťávou a následně octem. Vzniklou směsí pomažte hrnec nebo pánev a nechte pár hodin působit. Následně smyjte. Někdy je postup potřeba víc krát opakovat.

Tak co? Už víte, jaký hrnec je pro Vás ten pravý? Podívejte se na nabídku hrnců na našem e-shopu!