Bezpečné využívání plastů v kuchyni

bezpecne-plasty-v-kuchyni-1024x704px

Co je BPA? Je používání plastů v kuchyni bezpečné a co znamená označení BPA Free? Takové otázky jste možná už sami někde slyšeli či si je položili. Jedná se totiž o velmi diskutované téma, především co se týká bezpečnosti potravin. Znáte ale na ně odpovědi?

V kuchyni se můžeme setkat hned s několika druhy plastů. Prvním z nich je polypropylen (PP), který se běžně využívá například k výrobě jogurtových kelímků nebo některých lahví na vodu. Jedná se relevantně o bezpečný plast, za předpokladu, že ho nevystavíte vysokým teplotám. Dále se můžeme v kuchyni setkat například s polyvinylchloridem (PVC), silikony, melaminem a mnoho dalšími. Nejvyšší pozornost však získaly plasty, které obsahují BPA.

Co je BPA?

Nejdůležitější otázkou je, co vůbec zkratka BPA znamená. Jedná se o jednu z nejčastěji vyráběných chemických sloučenin na světě bisfenol A, který se stal důležitým článkem pro výrobu dvou různých plastů. Prvním druhem jsou polykarbonátové plasty, tedy plastové výrobky, které jsou běžnou součástí našich životů. Patří sem kojenecké lahve, obaly na potraviny, PET lahve, boxy na jídlo, plastové příbory a podobně. Druhou látkou je epoxidová pryskyřice, jenž se využívá k potažení vnitřní strany kovových výrobků, jako jsou konzervy a plechovky a k výrobě termopapíru. S BPA se můžeme tedy setkat i při stisknutí některé účtenky nebo stvrzenky z bankomatu.

Je používání plastů v kuchyni bezpečné?

Toxičnost plastů byla odhalena již v minulém století, a to především díky sloučeninám, které obsahují. Největší pozornosti dostala právě sloučenina BPA, na níž bylo vypracováno nespočet vědeckých studií. Sám bisfenol A není v běžných podmínkách na závadu. Problém nastane až při jeho zahřátí, vystavení záření, ať už slunečnímu nebo z mikrovlnky. V tu chvíli se začne z plastového výrobku uvolňovat do potravin či nápojů a následně se dostane do kontaktu s lidským organismem. To bohužel může mít na nás negativní dopady.

Jaká jsou rizika BPA?

BPA je syntetický estrogen, tedy ženský pohlavní hormon a má vliv na hormonální systém. U mužů může způsobovat neplodnost, nadváhu, či zvýšenou prsní tkáň. To ale není všechno. Látka může způsobit metabolické poruchy, oslabení imunitního systému, vznik srdečního onemocnění, cukrovky, některého typu rakoviny s vyšší odolností vůči chemoterapii a zároveň může mít negativní vliv na vývoj plodu u těhotných žen nebo u dospívajících dětí vyvolává hyperaktivitu.

Jak poznat výrobky obsahující BPA?

Plastové výrobky obsahující bisfenol A jsou označené trojúhelníkem s číslem #7. Těm se proto snažte vyvarovat, avšak v reálném životě se bohužel úplně sloučeniny zbavit nelze. Můžete ji avšak omezit a řídit se pár doporučeními.

Co to je BPA Free?

Jedná se o označení, které se nachází na plastových výrobcích, v nichž není bisfenol A použitý. Sloučeninu však v těchto produktech nahradily jiné syntetické bisfenoly, konkrétně bisfenol S a F. Předpokládalo se, že budou mít mnohem menší negativní účinky na lidský organismus. Zdravotnické studie ale potvrzují, že všechny typy bisfenolů mají téměř totožné dopady na zdraví člověka. Bohužel od výrobců se nedozvíme, jestli výrobek obsahuje i tyto další druhy bisfenolů.

bpa-free-znacka-300x300px

Jaké jsou zásady používání plastů v kuchyni a našem životě?

  • Obecně platí, že je potřeba vyhnout se zahřívání plastů, které se dostávají do kontaktu s potravinami.
  • Nedávejte plastové boxy a nádoby do myčky. Raději je umyjte v ruce.
  • Neohřávejte jídlo v plastových nádobách v mikrovlnce. Využijte porcelánové, keramické nebo skleněné talíře nebo skleněné dózy.
  • Nahraďte plastové láhve BPA free láhvemi. Můžou to být například skleněné nebo láhve z tritanu.
  • Pokud používáte při vaření plastové či silikonové výrobky, tak jedině bez BPA.
  • Nelijte do plastových lahvích horké nápoje a nenechávejte je na slunci.
  • Nepoužívejte znovu jednorázové PET lahve.
  • Nakupujte v ověřených obchodech, a především plastové produkty s označením BPA free.
  • Omezte konzervované potraviny a konzumaci nápojů v plechu.
  • Upozornění na nebezpečné výrobky můžete sledovat na webu ministerstva zdravotnictví.