Mlýnky na maso Porkert jsou legendou českých kuchyní

Mlýnky Porkert se pyšní svou kvalitou už více než sto let. Používali je už naše prababičky. Moje babička, která ten svůj dostala jako svatební dar před 60 lety, ho má dodnes. Protože jsou vyrobeny opravdu kvalitně a pečlivě, ani byste nepoznali, že je takto starý. Mlýnky nejsou známe jen díky tomu, že je používáme v běžných domácnostech, ale jsou hrdě využívány i v řeznictvích, výrobnách masa, nebo i restauracích. Jsou velmi oblíbené u profesionálů, kteří na ně, díky jejich spolehlivosti, nenechají dopustit.

Jak to celé vzniklo?

V roce 1863 se Josef Porkert stal správcem Růženiny huti v Orlických horách. I když zisky klesaly Josef se v roce 1881 rozhodl, že si huť pronajme. A tak začal vyrábět železné odlitky (kříže, stojany a součásti ke strojům). Když v roce 1895 Josef zemřel, jeho synové Vilém a Eduard se ujali vedení. Díky své píli, snaze a úsilí se v roce 1897 stali právoplatnými majiteli hutě. Odkoupili ji od hraběnky Olgy Kolowratové. V huti rozšířili výrobu o kuchyňské stroje.

První tragédie přišla v roce 1901, kdy jejich továrna vyhořela. Ale bratři to nevzdali, a i přes tuto nepříjemnost dále pokračovali v poctivé práci. O několik let později představili výrobek, díky kterému získali slávu v celém dřívějším Rakousku-Uhersku, později i v cizině – litinový mlýnek na
maso Porkert.

Jejich továrna byla i nadále zkoušena ranami osudu. Zvládla další požár, světovou válku, a dokonce hospodářskou krizi. Vyšplhala se na takovou špičku, že v roce 1929 vyrobila neuvěřitelných 400 tisíc kusů ručních strojků. Ale bratři nezůstali jen u nich. Z továrny s velkým úspěchem odcházeli šlehače, sporáky i dokonce první univerzální roboty v Evropě.

Přešla druhá světová válka a továrnu převzali vnuci Josefa. Během dalších 40 let se v různých továrnách vyráběly podobné výrobky, které však nesměly nést jméno Porkert. Po sametové revoluci byla továrna opět pod kontrolou Josefových vnuků. Byla sice v mizerném stavu, ale to potomky neodradilo a začali úplně od začátku. Výrobky dodnes slaví úspěch. I přes krach v roce 2007, kdy výroba přešla k firmě Hanhart Morkovice, s.r.o., se ročně prodá tisíce mlýnků.

Kde a jak se výroba odehrává?

Do roku 2012 se mlýnky vyráběly v Růženině huti, která se nachází ve Skuhrově nad Bělou. Po zkrachování a převzetí firmou Hanhart se celá výroba přesunula do Morkovic. Po převzetí výroby společností Hanhart se nic nezměnilo. Stále se udržují všechna pravidla a dbá se na tradici. Jejich zkušenosti, které mají díky výrobě automobilových součástek, přenášejí do zhotovování mlýnků.

Proces začíná soustružením a obráběním oceli, následuje lakování a zhotovování mlýnků a konečné balení. Každý výrobek je několikrát kontrolován, aby se nemohlo stát, že by na něm byl nějaký nedostatek. Kvalitu dokazují spousty spokojených zákazníků, nejen z České republiky, ale z celého světa.

Výběr správné velikosti

Mlýnky se vyrábí v několika různých velikostech. Rozlišujeme velikosti 5 až 32 a každá se liší množstvím masa, které jsme schopni umlít za  1 minutu. Pokud budete mlýnek používat jen pro domácí potřebu, vybírejte z velikostí 5, 8 a 10. Velikost dále vyberete podle toho, kolik a jak rychle chcete mlít.

  • velikost 5 – 0,5 kg masa za minutu
  • velikost 8 – 0,7 kg masa za minutu
  • velikost 10 – 0,9 kg masa za minutu

Pokud potřebujete mlýnek do profesionální kuchyně nebo řeznictví doporučujeme velikosti 22 a 32, díky kterým si urychlíte práci.

  • velikost 22 – 1,2 kg masa za minutu
  • velikost 32 – 1,7 kg masa za minutu

Příslušenství a další využití mlýnku

Jak si mnozí myslí, mlýnky nemusíme využívat jen k mletí masa. Díky bohatému příslušenství lze mlýnky na maso používat k přípravě různorodých pokrmů. Pro ty, kteří milují párky či klobásy, příslušenství nabízí nabíjecí soupravy, se kterými lehce naplníte jak párky, tak i jitrnice. Toto příslušenství se dá samostatně dokoupit pro všechny velikosti mlýnku.

Řeznou desku můžeme také využít k mletí starého pečiva. Místo namáhavého strouhání na struhadle rozdrtíme rohlík či jiné pečivo a vznikne nám krásná hladká strouhanka. Při výběru řezných desek se musí jako první dávat pozor na to, jakou velikost strojku máme, aby se nestalo, že by deska vypadla nebo se nevešla. Potom už vybíráme desky podle toho, jak velký průměr otvorů chceme. Pro přehlednost uvádíme vysvětlivky značení.

  • 10/6, to znamená, že tuto desku použijeme do strojku číslo 10 a průměr otvorů je 6 mm
  • 5/3 - strojek velikosti číslo 5, průměr otvorů 3 mm
  • 22/10 - strojek velikosti číslo 22, průměr otvorů 10 mm

Existuje spoustu různých kombinací velikostí a průměru. Dále se prodává tzv. řezná deska ledvinka pro mlýnky 22 a 32, která slouží k mletí masa na velké kusy. Můžete si vybrat tu desku, která nejlépe splní vaše potřeby.

Když vyměníme řeznou desku, kterou používáme při mletí masa, za tvořítko, můžeme jednoduše a bez námahy vyrobit cukroví, jako například věnečky, vanilkové rohlíčky, ale i čajové pečivo. Tvořítka na cukroví se vyrábí jen na strojky ve velikostech 5 a 8.