Recept na domácí bulky na hamburger. Vyměňte ty z obchodu za upečené doma

recept-bulka-hamburger-1024x704px.jpg

Hamburger je fenoménem nejen v zahraničí, ale i u nás. Před pár lety proběhla jeho renesance, kdy z polotovaru z fast foodu s ne příliš dobrou pověstí se stalo plnohodnotné jídlo, které si můžete objednat i v těch nejlepších restauracích. Jeho oblíbenost stále roste a postupně jsme si tuto pochoutku začali připravovat i doma. Připravili jsme pro vás sérii článků, kde vás seznámíme s celým procesem od bulky až po salát. Dnes na téma přípravy domácí bulky na hamburger.

Suroviny na bulku z kvasnic (cca 8 ks)

  • 400 g pšeničné hladké mouky
  • 250 ml mléka pokojové teploty
  • 35 g čerstvého droždí
  • 30 g oleje
  • 30 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 2 vejce
  • olej
  • sezamová semínka nebo mák

Postup přípravy

  1. Rozdrolené droždí smícháme s cukrem a pořádné promícháme vidličkou až se vytvoří kvásek. Do té přisypeme jednu polévkovou lžíci mouky a zalijeme 125 ml vlažného mléka. Vše necháme 10 minut odstát až kvásek nabyde.
  2. Mouku prosejeme do velké mísy a zamícháme se solí a 1 lžičkou cukru. Přidáme 1 vejce, olej, zbytek mléka, kvásek a vše vypracujeme v hladké a jemné těsto. Těsto hněteme minimálně 10 minut až bude jen trochu lepit. Necháme jej nakynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 stejných částí a z nich vytvoříme malinké bochánky, které jednou až dvakrát zmáčkneme a vyženeme z nich vzduch.
  4. Na plech si připravíme pečící papír a na ten vkládáme bochánky v dostatečných rozestupech a necháme je opět 1 hodinu odpočinout až zdvojnásobí svůj objem.
  5. Troubu si předehřejeme na 190°C. Bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem či mákem. Necháme péct 12-15 minut až budou bulky zlato hnědé.
  6. Po v vytažení necháme vychladnout.

testo-bulka-hamburger-1024x704px

Suroviny na bulku z kvásku (cca 10 ks)

Tato varianta počítá s tím, že doma máte kvas. Většinou jej najdeme v kuchyních nadšenců do pečení.

Poliš

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 150 g hladké mouky
  • 150 ml vody

Postup přípravy poliše

  1. Den předem si připravíme kvásek. 1 lžíce žitného kvásku rozmícháme v 150 ml vody.
  2. Přisypeme 150 g mouky a zpracujeme v jemné řídké těsto. 
  3. Necháme do dalšího dne uležet pod utěrkou na teplém místě.

Těsto

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 150 ml mléka
  • 55 g másla pokojové teploty
  • 20 g cukru krupice
  • 1 menší vejce
  • lžička soli
  • sezamová semínka

Postup přípravy těsta

  1. Ve větší míse prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, kvásek (poliš) a mléko.
  2. Těsto hněteme ručně nebo robotem. Jakmile začne vytvářet celistvou hmotu tak začneme postupně přidávat rozpuštěné vychladlé máslo.
  3. Zhruba po 5 - 10 minutách se začne těsto odlepovat od stěn mísy. Poté jej necháme přikryté na 1,5 - 2 hodiny odpočinout.
  4. Vykynuté těsto si rozdělíme na 10 stejných dílků. Z nich následně vytvoříme bulky, které vykládáme na plech vyložený pečícím papírem. Bulky zmáčkneme na cca 3 cm tlustou placku a necháme dále kynout 1 - 1,5 hodiny.
  5. Dáme si předehřát troubu na 230°C. Mezitím si bulky lehce natřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
  6. Vložíme do trouby a pečeme 5 minut. Poté troubu ztlumíme na 180° a pečeme 15 minut.
  7. Po v vytažení necháme vychladnout.

Tipy a triky

  • Bulky pečte na 190°C v klasické troubě, pokud program s horkovzduchem, tak teplotu snižte na 175°C.
  • Pro zdravou verzi vyměníme pšeničnou mouku za celozrnnou, buď špaldovou nebo ječnou.
  • Pokud maso budeme péct na grilu, můžeme si na něm lehce opéct i rozkrojené bulky.
  • Olej můžete nahradit měkkým rozpuštěným máslem. Housky získají na chuti a jemnosti.
  • V zimě těsto kyne déle, v létě pak dobu kynutí zkraťte. Hlídejte správnou konzistenci.
  • Při pečení v troubě můžeme dospod vložit 1 plech navíc, do kterého nalijeme hrnek vody. Odpařující voda zvláčňuje kynutá těsta. 

Přejeme vám dobrou chuť.