Ovocné košíčky jsou spolu s indiánky, větrníky a kremšnity ikonou českých zákusků. I přesto, že se nabídka v chladících vitrínách pomalu mění a v současných moderních kavárnách na ně skoro nenarazíme, tak i přes to je stále můžeme pořídit v klasických cukrárnách. Tyto drobné zákusky plněné vanilkovým krémem a zdobené ovocem zalitým želé se na žádné oslavě ani neohřejí a hned se po nich zapráší. Pojďme si je připravit doma a překvapme své blízké.
Suroviny (30-50 ks podle velikosti)
Linecké těsto
- 200 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 2 žloutky
- 8 g vanilkového cukru (1 sáček)
- 1 citrón
Vanilkový krém
- 0,5 l polotučného mléka
- 100 g másla
- 120 g cukru krupice
- 2 ks vanilkového pudingu
- 8 g vanilkového cukru (1 sáček)
- 2 - 3 lžíce zakysané smetany
- rum nebo vaječný likér
Zdobení a želé
- 1 ks dortového želé
- ovoce dle chuti
Jak na to?
Příprava lineckého těsta
- Do velké mísy prosejeme všechny sypké ingredience: mouka, cukr krupice a vanilkový cukr.
- Dále přidáme 1 lžičku nastrouhané citrónové kůry, měkké máslo nakrájené na malé kousky a 2 žloutky.
- Vše vypracujeme v hladké a celistvé těsto. Pokud by se rozpadalo, přidejte trochu másla. Zabalte jej do folie a uložte na pár hodin do lednice.
- Těsto vyndejte z lednice zhruba 1 hodinu předem. Rozporcujte si jej na malé kousky a vytlačujte do předem vymazaných formiček na košíčky a tarteletky.
- Těsto by nemělo přesahovat okraje a mělo by mít tvar mističky. Nakonec jej jemně propíchejte vidličkou.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu 16 až 18 minut. Sledujte barvu a vůni těsta.
Příprava vanilkového krému
- Odlijte si zhruba 100 ml mléka do nádoby a vsypte oba pudingové prášky a dobře je metličkou rozšlehejte.
- Zbytek mléka vlijte do nepřilnavého rendlíku, přidejte cukr krupici, přiveďte k varu a přidejte rozpuštěný pudingový prášek.
- Vařte na mírném ohni až vznikne velmi hustý krém a nechte jej vychladnout.
- Do velké mísy dejte měkké máslo a vanilkový cukr a šlehačem vyšlehejte v hustou pěnu.
- Poté postupně přidávejte pudingový krém, vše míchejte šlehačem a nakonec přidejte zakysanou smetanu. Vyšlehejte hustý, hladký krém.
- Krém dejte do cukrářského sáčku s širokou špičkou a naplňte vychladnuté linecké košíčky (krému nedávejte příliš moc).
Finální zdobení a želé
- Své oblíbené ovoce nakrájíme na drobné kousky, kterými nazdobíme košíčky s krémem.
- Ovoce trošku zatlačte ať dobře drží a dejte ztuhnout do lednice.
- Připravíme si dortové želé přesně dle postupu výrobce na obalu.
- Košíčky rukou otočíme vzhůru nohama a namáčíme do želé.
- Poté odkládáme na podnos a opět necháme zchladnout.
Tipy a triky
- Ovocné košíčky vychází z francouzských mini koláčků zvaných tartelette. Jedná se o zmenšenou verzi tradičních ovocných koláčů zvaných tarte. Ty se skládají z tvrdého korpusu, krému, a ovoce.
- Jestli těsto vypracujete pomocí robotu, tak jej ještě před uložením do chladničky vypracujte ručně v celistvou hmotu.
- Místo formiček na košíčky neboli tarteletky můžete taky použít formu na muffiny, kdy těstem vyplníte jen spodní část.
- Vybírejte ovoce, které vám chutná a taky vypadá hezky barevně. Buď si vyberte drobné ovoce jako borůvky, maliny, či hroznové víno anebo větší, které nakrájíte na drobné kousky jako například jahody, kiwi, mango nebo broskev. Kreativitě se meze nekladou. Můžete taky zpracovat zrovna to, co máte doma. Nebojte se ani kombinace sladkého a kyselejšího ovoce. Košíčky budou působit svěže.
- Při přípravě krému dejte pozor na dodržení postupu. Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě, ať se krém nesrazí. Puding musí být vychladlý a vše dopředu vyndáno z lednice.
- Košíčky vydrží v lednici zhruba 3 dny. Jedná se o zákusek určený na rychlou spotřebu. Puding poté začne "pouštět vodu".
Přejeme vám dobrou chuť.