Recept na krémovou pórkovou polévku

porkova-polevka-recept-1024x704px

V kuchyni se na pórek v mnoha domácnostech zapomíná, a je to velká škoda! Vždyť patří do stejné skupiny jako česnek! A na zahrádce při pěstování má jednu velkou výhodu, je odolný proti chladu, na přípravu v kuchyni ho tak můžete mít po ruce téměř po celý rok. Uvařte si s námi skvělou krémovou polévku.

Pórek je plný vitamínů, minerálních látek a vlákniny, takže v dnešní době na posílení imunity naprostá jednička! Je v něm obsažen vitamín C, K, A a z minerálů je to hořčík, železo a selen. Uklidňuje nervy, zabraňuje chudokrevnosti, čistí střeva, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má prokázané další pozitivní účinky na zdraví. Tak na něj v jarním vaření určitě nezapomeňte. A nemáte moc nápadů, jak ho připravit? Tady je tip na vynikající krémovou polévku.

Na přípravu budete potřebovat

  • 300g celého pórku
  • 1 kostka zeleninového vývaru do 0,5l vývaru
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce hladká mouka (3 lžíce)
  • smetana na vaření 31%
  • 1 vejce
  • sůl
  • muškátový oříšek nebo sušený mletý zázvor

porkova-polevka-hrnec-1024x704px

Postup přípravy polévky

Důkladně omyjeme pórek a nožem na zeleninu ho rozkrájíme na drobné kousky (můžeme přidat i menší cibulku). V rozehřáté pánvi na mírném stupni rozpustíme 2 až 4 lžíce másla. Nasypeme pórek a necháme zesklovatět.

Mezitím vložíme do půllitrového hrnku s vařící vodou kostku zeleninového vývaru, rozmícháme vidličkou. Až pórek zesklovatí, zalijeme ho půlkou vývaru a krátce povaříme. Ve druhé menší pánvičce nebo kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce másla a potom zasypeme 3 lžicemi hladké mouky. Uděláme jíšku. A po té zalijeme zbylou částí vývaru a rozšleháme metličkou.

porkova-polevka-porek-1024x704px

Po chvíli, kdy obě dvě pánvičky probublávají, je smícháme dohromady a opět chvíli povaříme. Využijeme této chvilky, nalijeme smetanu do misky, klepneme do ní jedno vajíčko, přidáme špetku soli a metličkou rozšleháme. Pak za stálého míchání pomalu vlijeme do hrnce. A opět chvíli necháme probublávat, ale nezapomeneme míchat! Kdo má rád, může použít na dochucení i špetku mletého muškátového oříšku nebo sušeného mletého zázvoru.

Sejmeme z plotny, nalijeme do umělohmotné mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme, až je polévka krásně krémová. A můžeme servírovat!

Přejeme vám dobrou chuť.