10 rad, jak zhubnout po Vánocích?

Všichni známe pár nabraných kil přes vánoční svátky, kdy jsou naše stoly a ledničky plné bramborového salátu, cukrovím a dalšími pochutinami. Hned pak následují silvestrovské oslavy, kdy si dáváme různá předsevzetí. Nejčastější předsevzetí se týká právě hubnutí, což je i jeden z důvodů, proč jsme si připravili 10 rad, jak shodit přibraná kila.

10_rad_jak_zhubnout_1024x704px

Hladověním ničemu nepomůžete 

Nespočet lidí žije v mylné představě, že když nebudou jíst a budou pít pouze vodu, tak zhubnou. To je bohužel jedna z největších chyb, kterou mnozí udělají při začátku hubnutí. V důsledku, že budete mít neustále hlad se zvyšuje pravděpodobnost, že v noci tajně vykradete ledničku. Tělo si navíc zvykne na nepravidelný příjem, což zapříčiní ukládání zásob do tuků, jelikož se bude chtít připravit na další hladovku. Hladovění se proto velkým obloukem vyhněte a zaměřte se na pravidelné menší porce

Pravidelnost je základ

Pravidelnost je při hubnutí základní kámen k úspěchu. Kromě jezení ve stejný, nebo alespoň hodně podobný čas, byste se měli i pravidelně hýbat. Nikdo vás nenutí dřít několik hodin ve fitku. Stačí i delší procházka. Pamatujte si ale, že ráno se spaluje lépe než večer.

Snažte se omezit stres

Pokud se budete hubnutím stresovat, nedosáhnete požadovaného výsledku. Existují případy, které stresem shodí přebytečná kila, ale o pár týdnů později je naberou zpátky, někdy dokonce i ve větší míře. 

Doporučujeme proto nesledovat každý den svou váhu, nebo si striktně hlídat přijímané kalorie. Může vás to vykolejit a úplně rozladit. Raději se soustřeďte na jiné faktory jako je například zmenšování velikosti oblečení, jelikož stejně jako u jiných činností je základ zdravé psychické rozpoložení. Bez něho to zkrátka nejde.

Stop obrovským porcím

Po Vánocích jsou naše žaludky roztažené, že by dokázaly pojmout tak velké porce, jenž i nás samotné někdy překvapí. Proto je nutné žaludek opět stáhnout. To se nám podaří postupným zmenšováním porcí. Čím je žaludek menší, tím dříve bude plný a vy se nebudete zbytečně přejídat. 

Sklenice před každým jídlem

Omezit přejídání můžete i obyčejnou vodou. Doporučuje se vypít před každým jídlem jednu sklenici vody. Zavodníte si tak žaludek a nebudete mít pak tendenci se přejídat. Pití vody se doporučuje i před začátkem cvičení, jelikož voda zrychluje metabolismus.

sklenice_vody_1024x704px

Kyselé vám prospěje

Citrony obsahují velké množství vitaminu C, který pomáhá při hubnutí. Díky němu dochází k lepšímu spalování tukových buněk. Přidejte si do vody plátek citrónu nebo vymačkanou citrónovou šťávu. Většina světový modelek začíná ráno právě teplou vodou s citrónem. 

Uberte na sacharidech a přidejte vlákninu

Sacharidy jsou při hubnutí tím největším zlem. Proto existují diety, které je úplně odbourávají. To ale může způsobit takzvaný jojo efekt, kdy se vám následně shozená váha vrátí. Proto raději sacharidy úplně nevynechávejte, ale snažte se je omezit na rozmezí 20 až 50 gramů a do jídelníčku raději přidejte bílkoviny, rostlinné tuky, nebo rozpustnou vlákninu. Studie totiž prokázaly, že se pozitivně podílí především na rozpouštění přebytečného břišního tuku. 

Sledujte hodinky

Existuje tvrzení, že by se nemělo jíst po šesté hodině večerní. To však bylo již několika nezávislými studiemi vyvráceno, jelikož pokud jdete spát ve tři hodiny ráno, nebudete přece devět hodin hladovět. Doporučuje se jíst maximálně tři hodiny před spaním a nasnídat se do hodiny od probuzení.

S čajem a kávou nepřestávejte

Jestli milujete čaje nebo kávu, tak kvůli hubnutí s jejich pitím přestávat nemusíte. Čaj vás dokáže rychle zavodnit a kofein vám dokáže zrychlit metabolismus o 3 až 11 %.  

Čistěte si zuby

Myšleno je čištění zubů po každém jídle a pokud to není možné, tak alespoň si vezměte žvýkačku. Pocit čistých a svěžích úst vás na nějakou dobu odradí v tom, si dát něco dalšího k jídlu.

Nejdůležitější je naše zdraví

Hubnutím a určitým druhem diety už prošel snad každý z nás. Důležité je si však uvědomit, že to nejdůležitější, co máme, je naše zdraví a musíme o něj pečovat. Proto bychom se měli vyvarovat extrémům nejen ve spojitosti s příjmem potravy, ale také s hubnutím jako jsou například minerálkové dny, kdy po celý den pijete pouze vodu nebo drastické snižování přijímaných kalorií, které se snažíte za každou cenu dodržet. 

Zdraví je velice křehké a strava jej do velké míry ovlivňuje, proto je důležité najít ten správný balanc. Klíčové je mít se rád a nestresovat se každým soustem. Je normální se starat a pečovat o své tělo, protože ve zdravém těle, zdravý duch. Mějte nadhled a pokud vycítíte, že je vaše tělo v nepořádku, nebojte se kontaktovat svého lékaře nebo odborníka v oboru. Je to normální a není potřeba se za nic stydět.

Hlavní je mít pevné zdraví jak fyzické tak duševní. A obojí vám ze srdce přejeme.