Čajníky a jak správně je používat? Informace, které vám chyběly

Čajníky neboli varné konvice jsou ideálním parťákem na přípravu horkých nápojů. Hodí se na delší louhování čajů a přípravu horké vody. Konvice jsou vybavené praktickými úchyty, díky kterým s nimi lze jednoduše manipulovat. Kromě čaje v nich můžete pohodlně připravit domácí limonádu, kávu, horké mléko, víno a mnoho dalších druhů pití.

jak_pouzivat_cajniky_1024x704px

Obr. 01: Nerezové čajníky jsou nejen praktickým kusem nádobí, ale stanou se také krásným doplňkem vaší kuchyně. Při ohřevu je potřeba dodržovat pár zásad pro prodloužení jejich životnosti.  

V dnešní době se již setkáváme s čajníky s velmi propracovaným designem, což dělá z varných konvic esteticky přitažlivé doplňky do kuchyně. Můžete si vybrat z mnoha druhů, aby seděl přímo do té vaší. K dostání jsou například nerezové čajníky, smaltované čajníky, litinové čajníky, čajníky s píšťalkou, které vás upozorní, že se voda vaří. V poslední obě jsou hodně populární retro konvice, které dodají vaší domácnosti úplně jiný nádech.

Jak vybrat správný čajník?

Nejdříve je potřeba se zaměřit na typ vařiče. Ne všechny čajníky jsou přizpůsobené všem variantám ohřevu. Pouze kvalitní varná konvice je vhodná pro všechny typy sporáků – plynové, elektrické, sklokeramické i indukční. Volte proto kvalitní konvice nebo konvice přímo určené na daný vařič. Jednoduše řečeno na indukci zvolíte přednostněji konvici na indukci.

Druhým kritériem by měl být určitě materiál konvice. Vhodný je nerez. Jeho velkou výhodu je, že lze čajník vystavit opravdu vysoké teplotě. Dojde tak rychleji k přípravě horkých nápojů a nerezové čajníky dosahují vyšší životnosti než konvice z jiných materiálů. Dále je tu litina, která je stejně jako nerez odolná vůči korozi. Musí se ale zahřívat pomaleji, aby se nepoškodila. Vždy je nutné v ní mít minimálně dvě třetiny vody. Možná vás ale stejně na první pohled očaruje design smaltované konvice. Ale i ta zaručeně dobře poslouží.

Posledním kritériem je samozřejmě objem konvice, který je klíčový v tom, aby bylo dostatek horké vody pro celou rodinu. Při vybírání proto myslete i na druhé a jestliže nemyjete rádi nádobí v ruce, podívejte se po čajníku, který je vhodný do myčky nádobí.

cajnik_varne_sklo_1024x704px

Obr. 02: Konvice z varného skla vyžadují specifické zacházení. Při ohřevu je nutné se vyhnout teplotním šokům a používat rozptylovač plamene (u plynového ohřevu).

Výhody čajníku

Kromě velice lákavého designu mají čajníky obrovskou výhodu. Mají schopnost takzvané čajové patiny, což je povlak, jenž se vytvoří po delším používání konvice. Toto „začajování“ dodá vašemu čaji úplně jiný rozměr. Pokud však v čajníku připravujete i jiné nápoje než čaj, doporučujeme konvici po každém použití řádně umýt.

A jak tedy správné používat čajník?

Běžně se stává, že je čajník vystavený na sporáku vysokému výkonu, což vede k přepálení jeho povrchu. Nejčastěji je špatná manipulace znatelná u čajníků světlé barvy nebo u čajníků bez laku jen s leštěným nerezovým povrchem.

spaleny_cajnik_1024x704

Obr. 03: Čajník, který byl na plynovém hořáku umístěn mimo střed. Plamen přesáhl přes okraj a spálil barevný lak.

Pro dlouhodobé zachování vnějšího vzhledu čajníku, je potřeba dodržovat pár zásad, se kterými se potkáváme i u ostatních druhů nádobí, jako jsou hrnce či pánve. Při přepálení konvice může u nástřiků dojít k barevným změnám, nejedná se ale o vadu. Proto se:

  • Vyhněte se přehřívání konvice.
  • Při malém množství vody volte malý výkon plotýnky nečekejte na pískání píšťaly. Voda vře mnohem dříve.
  • plynového sporáku používejte nejmenší hořáky. Plamen musí být jen ve střední části dna s odstupem cca 4 cm od okraje konvice. Dále si dejte pozor, ať je čajník na hořáku přesně ve středu a není nakřivo.
  • Při použití na indukci nenastavujte nejvyšší stupeň ohřevu. Indukce má velmi vysoký výkon a rychlý nástup ohřevu.