V jednoduchosti je krása! U bábovky to platí dvojnásob. Je to takový cukrářský fenomén! Není to buchta, která vyžaduje náplně a zdobení, přesto už je po generace stále velmi oblíbená. Nejen u nás, ale v podobné obdobě i v Itálii, Německu a řadě dalších zemí. V dnešní době na ni můžeme koupit řadu forem. Podoba zůstává stejná, vyvýšená buchta s otvorem uprostřed. I když je nově někdy podoba formy na bábovku až umělecká, např. ve tvaru květu. Můžete si vybrat i z široké nabídky druhů - silikon, nerez, keramika, sklo, smalt. Každý si vybere, co mu vyhovuje.
Mám skoro sto let starou kuchařku, která byla vyřazena z jedné městské knihovny. Víte, kolik je v ní variant receptů na bábovku? Třináct. Třené i kynuté. Vybrala jsem jeden recept na třenou bábovku. A jen tak mimochodem, už jsem pochopila, proč se říká třená bábovka. Podle této archivní kuchařky, by měla hospodyňka třít ingredience na těsto, tedy máslo, žloutky, cukr a citronovou kůru 25 minut! Bez robota…
Na přípravu budete potřebovat
- 125 g másla
- 240 g cukr
- citronová kůra
- 250 ml smetany
- 5 vajec
- 210 g mouky hladké
- 210 g mouky polohrubé/ dětské krupice
- 1 kypřící prášek
- 1 lžíce kakaa nebo hořké čokolády
- 3-4 vlašské oříšky nebo mandle
- 1 lžíce citronové šťávy
Nádobí, bez kterého se neobejdete
- Forma na bábovku
- Metlička
- Tři mísy
Jak upéct tradiční bábovku
Máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru dáme do mísy a třeme 20 až 25 minut. Nezdá se to, ale pokud to děláte ručně stěrkou jako naše babičky, je to celkem námaha! Doporučuji pustit si k tomu hudbu nebo oblíbený pořad v televizi. ????
Jako další ingredienci máme přidat podle této téměř stoleté kuchařky krupičkovou mouku. Chvíli jsem byla bezradná, ale dohledala jsem si na internetu, že jde o mouku, která byla něco mezi polohrubou a hladkou… Smíchám tedy dohromady hladkou a polohrubou mouku a je vyřešeno. Poté přidáváme po lžičkách do utřených surovin polovinu této mouky a smetanu, promícháme.
Do druhé poloviny mouky nasypeme kypřící prášek a zamícháme vidličkou. Z bílků pomocí mixéru ušleháme tuhý sníh. A vše opět přidáme k utřeným surovinám a pozvolna mícháme. Vznikne tekuté těsto, ideálně bez hrudek.
Těsto rozdělíme tří mís. V jedné míse těsto neupravujeme. Do druhé mísy přidáme kakao nebo na jemno strouhanou čokoládu. Třetí díl pokapeme citronovou šťávu a přidáme nastrouhané oříšky nebo mandle. Já si to zjednodušila a udělala vrstvy jen dvě, kakaovou a oříškovou. Prostě, jak kdo má rád.
Formu vymažeme rozehřátým máslem a vysypeme strouhankou. Pro začínající cukrářky: nezapomeneme vymazat střed formy. Já na to často zapomínám, o to víc musím pak vyklepávat. Zvolna na sebe lijeme vrstvy, které uhlazujeme stěrkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě zvolna na 160 - 170 stupňů necelou hodinu. Že je bábovka hotová, poznáme, když do ní píchneme špejli a těsto nelepí. Říká se, že třená bábovka je lepší až po uležení, druhý den. Ale pozor, nesmí ji nikdo do druhého dne sníst. Tak dobrou chuť!
Rady, tipy a triky
- Bábovku nechte chvilku vychladit, až potom vyklepněte na podnos. Pokud budete vyklepávat ještě horké, můžete zničit tvar. Také se doporučuje namočit utěrku do studené vody, obalit formu a vyklepnout.
- Zdobení: Můžeme cukrovat moučkovým cukrem a podávat. Kdo má radši sladší variantu, dozdobí si bábovku čokoládovou nebo citronovou polevou…
- Zajímavé varianty vznikají po přidání potravinářského barviva. Pak nemusí být bábovka pouze žlutohnědá.
- Aby bábovka moc nepopraskala, doporučuje se natřít před vložením do trouby mlékem. Nedávat tolik kypřícího prášku. Používat kvalitní suroviny. A zbytečně troubu nejméně prvních dvacet minut pečení neotvírat a nehýbat s roštem trouby, ať se bábovka nesrazí.