Džem z červených a žlutých blum, s hruškou a vůní levandule

domaci-dzem-blumy-recept-1024x704px

Taky se Vám letos neurodily rané třešně? Shnily díky vydatným dešťům a zbytek snědli špačci? Nevadí, pokud jste měli jako já připravené krásné dekorativní zavařovací skleničky s motivem oblíbeného ovoce, určitě je využijete, přichází totiž sezóna blum neboli špendlíků a také hrušek. A těch je letos opravdu hodně!

Nenechala jsem se proto odradit a vyzkoušela jsem si připravit domácí džem z červených a žlutých špendlíků a hrušek. Na ovonění jsem použila svou oblíbenou levanduli a skořici s badyánem.

A víte jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Marmeláda musí obsahovat více jak dvacet procent citrusových plodů, je hustší konzistence, bez kusů ovoce. Naproti tomu džemy mohou obsahovat nejrůznější druhy ovoce a často jsou v nich ponechány i velké kusy ovoce. V on-line obchodech dnes můžete koupit nejrozmanitější druhy džemů. Už jste vyzkoušeli rakytníkový nebo aloe vera? Pro milovníky čokolád jsou v široké nabídce také džemy s čokoládou…

Mně ale vždycky potěší vlastnoruční domácí výroba. Džem, který budete podle receptu vyrábět, obsahuje více jak 45 procent ovoce. Můžeme ho tedy směle prohlásit podle vyhlášek za tzv. výběrový nebo také extra džem. Pokud navíc použijete pěkné zavařovací sklenice, máte krásný dárek pro přátele a známé. Určitě ocení kvalitní domácí džem při přípravě palačinek a toustů.

domaci-dzem-blumy-1024x704px

Suroviny na přípravu džemu

  • 1 kg – 1,5 kg červených a žlutých blum
  • 3 hrušky
  • Gelfix 1:1
  • 1 kg cukru krystal
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 květů levandule
  • 1 skořice celá
  • 2 badyány

Příprava džemu

1) Blumy důkladně omyjeme a odpeckujeme. Hrušky nastrouháme na hrubo. Ovoce vložíme do hrnce spolu s levandulí, skořicí a badyánem. Podlijeme hrnkem vody a vaříme do změknutí cca 20 minut. Jestli chcete, aby v džemu zůstaly kusy ovoce, povaříme jen krátce. Odebereme bylinky a koření.
 
2) Mezitím si v misce promícháme Gelfix se dvěma vanilkovými cukry. Přidáme k ovoci a povaříme dvě minuty, pak přisypeme za stálého míchání cukr a povaříme pět minut. Stále mícháme, aby nám džem nepřilnul ke dnu hrnce. Ještě horké plníme do sklenic. Ty důkladně zavíčkujeme a na pět minut otočíme víčkem dolů.

3) Někdo jako konzervant přidává navíc kyselinu citrónovou nebo alkohol. Já jsem nepoužila, chtěla jsem co nejvíce přírodní a sladký džem pro děti. Doufám, že díky rychlé konzumaci dětí, které milují palačinky s džemem, se nám nezkazí.
 
Přejeme vám dobrou chuť.