Trendy v gastronomii: co je to Tepache? Vyzkoušejte tento osvěžující mexický nápoj

tepache-napoj-recept-1024x704px

Mexická kuchyně je plná barev, vůní a chutí. Její pokrmy se rozšířily po celém světě a těší se vysoké oblíbenosti. Každý z nás se určitě již setkal anebo i ochutnal tacos, burrito nebo chilli con carne. Nyní se k nám dostává další mexická pochoutka zvaná Tepache. Jedná se o tradiční osvěžující nápoj, který se vyrábí z kvašeného ovoce a koření. Můžeme na něj narazit v mexických restauracích nebo na food festivalech. Pokud vás zajímá, co je to Tepache a jak si ho můžete připravit sami doma, nechte se inspirovat tímto článkem a překvapte své blízké na oslavě nebo letní grilovačce.

Co to je Tepache a proč se stává tak populární?

Tradiční recept na Tepache pochází od aztéckých indiánů, kteří tento nápoj vyráběli z fermentované drcené kukuřice a hnědého cukru. Celý proces přípravy se postupně vyvíjel až do dnešní doby, kdy každý region či domácnost má svůj originální recept. Neexistuje tedy jeden správný postup, jak Tepache připravit. Nejčastěji se ale můžeme setkat s ananasem jako základní surovinou. Ten je doplněn hnědým cukrem, skořicí nebo jiným kořením.

Výsledkem je osvěžující nápoj s velmi nízkým obsahem alkoholu a sladkokyselou chutí. Právě tyto vlastnosti z něj činí skvělou alternativou k pivu, které má mnohem vyšší obsah alkoholu, nebo jako základ pro míchané koktejly a drinky. Tepache si v Mexiku zakoupit přímo na ulici od místních prodejců. Naštěstí pro nás se Tepache stalo tak oblíbeným, že se začalo i vyrábět a prodávat v plechovkách, které seženete i v našich obchodech. Anebo si ho můžete zkusit připravit sami doma.

Jak si připravit domácí Tepache?

V Mexiku se k přípravě Tepache využívají zbytky z ananasu jako dřevnaté jádro a vnější slupka. Samotná dužina ananasu se konzumuje samostatně anebo se používá k přípravě jiných pokrmů. Aby se odřezky jen nevyhodily používají se k přípravě právě Tepache a zabraňuje se tak plýtvání.

Suroviny na přípravu

  • 1 celý ananas
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • koření: celá skořice, zázvor, chilli papričky, celý pepř, hřebíček, kardamon, rajské zrno, atd.

Postup

  1. Z ananasu ukrojte vrch s listy a spodní část. Slupku ořízněte, dužinu rozkrojte na 4 části a odkrojte dřevnatý střed.
  2. Zbylou měkkou dužinu si odložte pro přípravu jiného jídla nebo ji snězte.
  3. Zbytky z ananasu (dřevnaté jádro a slupka) vložte do velké uzavíratelné sklenice o objemu 2-3 litrů a přidejte hnědý cukr. V Mexiku se přidává Piloncillo, což je čistý nerafinovaný třtinový cukr. Dá se sehnat i u nás.
  4. S kořením se nebojte experimentovat. V úvodu jsme zmínili, že každý originální recept neexistuje. Nicméně pro naše účely použijme 2 celé skořice a 40 g zázvoru v celku. Zázvor nemusíte loupat stačí jej jen pořádně zmáčknout, ať se otevře jeho struktura a pustí šťávu. 
  5. Nádobu uzavřete a nechte stát na teplém, suchém a tmavém místě po 2-3 dny. Mezitím by se měl ztratit všechen cukr a začnou se tvořit bublinky a pěna. Nádobu kontrolujte a případně upusťte, aby nedošlo k jejímu přílišnému natlakování. U fermentování neboli kvašení buďte vždy obezřetní.
  6. Po této době nádobu otevřete a celý objem slijte přes jemné sítko nebo ideálně plátýnko.
  7. Tepache rozlijte do láhví a na uložte do lednice. Po dalších 2-3 dnech se může vychlazené podávat. 

Přejeme vám dobrou chuť.