Recept na italské špagety carbonara

recept_spagety_carbonara_1024x704px

Obr. 01: Špagety Carbonara jsou velmi rychlé a vydatné jídlo. Je ovšem nutné dobře nastudovat postup a dodržet jej.

Kdo by neznal špagety carbonara. Aspoň já mám pocit, že o tomto italském jídle každý nejméně jednou slyšel, nebo jej dokonce ochutnal. Když jsem byl na dovolené v Itálii, tak mě kamarád zasvětil do tajemství jejich přípravy. Od té doby se staly základem mého jídelníčku. Jdeme na to! 

Suroviny na 1 porci (tipy na konci)

  • 70 g Guanciale
  • 20 g Pecoriono Romano
  • 1 Vejce
  • 90 g Špagety
  • Pepř
  • Česnek, Sůl, Olivový olej

Postup přípravy

  1. Do velkého hrnce s vroucí vodou vložte špagety, jemně je osolte a vařte zhruba 8-10 minut al dente (na skus). Hlavně je nepřevařte. Dávejte taky pozor na množství soli, protože sýr a guanciale jsou velmi slané.
  2. Guanciale nakrájejte na půlcentimetrové kostičky a vložte je do studené pánve, kterou začněte zahřívat na středním plamenu.
  3. V mezičase do misky rozklepněte 1 vejce, najemno nastrouhejte pecorino romano a celou směs zamíchejte.
  4. Jakmile začnete guanciale krásně hnědnout a pouštět tuk, přidejte čerstvě namletý pepř.
  5. Vypněte plamen a kleštěmi přesuňte špagety do pánve. Přidejte taky trochu vody z těstovin. Spojením vody a tuku vytvoříte jemnou krémovou omáčku.
  6. Nyní přijde nejdůležitější část. Pánev musí být mimo plamen a nesmí žhnout. V tento moment přidejte směs vejce se sýrem a vše promíchejte. Vejce se nesmí srážet, připalovat a ani smažit. Musí vzniknout krásná krémová struktura.
  7. Předehřejte si talíř. Vložte na něj špagety carbonara. Pro nazdobení použijte nastrouhaný sýr, pepř a olivový olej.

Tipy triky

Mám pro vás také pár tipů a triků, které jsem za dobu, co tyto těstoviny vařím, nasbíral.
  • Pokud neseženete guanciale, můžete použít taky pancetu nebo nám dobře známou anglickou slaninu. Ale pozor, musí být z větší části prorostlá tukem. Ten je nutnou součástí pro dobré špagety carbonara. Pokud použijete slaninu s malým množstvím tuku, přidejte do pánve trochu sádla.
  • Pokud je na vás pecorino romano moc aromatický, zkuste použít jiný sýr. Osobně taky vařím s grana padano nebo parmigiano reggiano. Sýry jsem i různě kombinoval a hledal chuť, která mi nejvíc vyhovuje.
  • Špagety nerozvařte. Uprostřed musí mít jemné jadérko. Místo špaget velmi rád používám také tagliatelle.
  • Pozor na množství soli, které přidáte do špaget. Slanost jídla opravdu hodně ovlivňuje použité maso a sýr. Například sýr pecorino je jednou tak slané než grana. Guianciale je mnohem slanější než anglická slanina.
  • Buď můžete použít 1 celé vejce  nebo 2 žloutky bez bílků. Osobně většinou nemám bílky jak použít, což mi přijde škoda, takže používám 1 celé vejce.
  • Určitě pomelte celé kuličky pepře, abyste získali výraznou chuť a vůni. Pepřem nakonec i celé jídlo nazdobím. Ta chuť je úžasná.
  • Jídlo je velmi tučné, proto na závěr celé jídlo zakapu trochou olivového oleje, který napomáhá trávení a podpoří chuť.
  • A jeden praktický tip, bez kterého se v kuchyni neobejdu. V momentě, kdy mám jídlo naservírováno a připraveno na stole, tak kleště vložím do hrnce, kde jsem vařil špagety, a do pánve a misky naliji trochu vody. Všechno tohle nádobí je totiž od vajíčka, které když zaschne, tak je náročné se ho zbavit. Tím, že všechny věci hned po vaření namočíte, tak si neuvěřitelně usnadníte a urychlíte úklid kuchyně a umývání nádobí. Zejména pak u pánve prodloužíte její životnost. 

Závěr

Toto jídlo není na první pohled zas tak složité. Slanina, těstoviny, sýr, pepř a 20 minut vaření. Nicméně základem pro chutný výsledek jsou kvalitní suroviny a zvládnutá technika přípravy. Najděte proto svou ideální kombinaci a nebojte se experimentovat.

Přejeme vám dobrou chuť.