O kávě: co je moka konvička

moka-bialetti-1024x704px

Začínáte každé své ráno šálkem dobré kávy stejně jako my? Tak to už jste určitě slyšeli o Moka konvičce, která je levnější alternativou ke klasickým espressovarům. Pokud vám tento způsob přípravy kávy doteď zůstal skrytý, tak se pusťte do čtení našeho článku, kde vám všechny záhady skrývající se za pojmem Moka konvička budou odkryty.

Není káva jako káva

I nápoj z toho nejlepšího zařízení nemusí být vždy k pití a u kávy to platí dvojnásob. Když se rozhodnete investovat do kvalitní Moka konvičky, nezapomeňte si k ní koupit i kvalitní zrna, protože právě ta vytváří dobrou chuť. Nejlepší je zrnka mlít těsně před vařením, proto můžu jen doporučit kávomlýnek s možností nastavení hrubosti mletí.

Půllitrový hrnek si nechte na čaj

I já si ráda připravím pořádný hrnek plný kávy, který mi vystačí na celé dopoledne - u Moka konvičky se raději mějte na pozoru, ačkoli se nejedná o espresso, káva je to vcelku silná. Doporučujeme ji proto podávat v 30 - 50 ml šálcích, ve kterých si ji nejlépe vychutnáte.

Není to espresso

Bezpochyby má káva z Moka konvičky klasickému espressu nejblíže, ale i přes to jeho síle nedosahuje. K přípravě pravého esspressa je potřeba tlaku až 9 barů. I když Moka pracuje na principu tlakového hrnce, tak velkého tlaku nikdy nedocílíte. Stále se ale jedná o jednu z nejsilnějších a nejlahodnějších káv.

Nerez nebo hliník?

Ačkoli mnoho z nás se hliníku vyhýbá jako čert kříži, tak mnoho lidí by se z nerezové moka konvičky ani nenapilo. Hliník se ale v dnešní době vyrábí již bezpečný a navíc dodává kávě specifickou chuť, která k Moce prostě patří. Nespornou výhodou je také to, že lépe vodí teplo a nehrozí tak přepálení čerstvě namleté kávy. I tomu lze však předcházet.

Horká nebo studená voda?

I přes spoustu různých návodů spousta lidí připravuje kávu v Moka konvičce špatně. Základem je totiž do spodní části nalít vodu už horkou, aby na plotýnce byla konvička co nejkratší dobu. Předchází se tak spálení a hořké pachuti. 

Jakou kávu preferujete vy? Další článek z našeho seriálu o kávě pro vás již připravujeme a můžete se na něj již brzy těšit.

Přejeme vám krásný den.