Sypaný čaj nebo bylinky? Pár tipů pro správnou přípravu

priprava-sypaneho-caje-1024x704px

Čaj patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojům vůbec. Mnoho z nás s ním začíná svůj den u snídaně, zahání žízeň v práci, zahřívá se v zimě na horách anebo relaxuje po masáži. Ať už preferujete pytlíkový čaj nebo jste pokročili k sypané verzi z celých čajových lístků, tak určitě se vám bude hodit pár rad a tipů, které jsme pro vás sepsali v našem článku. Správní příprava je základem pro skvělou chuť a příjemné chvíle s šálkem dobrého čaje.

Stručně z historie čaje

První zmínky o přípravě a užívání čaje sahají až do starověké Číny, kde byl považován za léčivou rostlinu a používal se při medicínských procedurách. První zmínky o čaji jsou datovány kolem roku 2737 př. n. l., kdy byl čaj poprvé zmíněn v čínských textech. Čaj se postupně rozšířil po celé Asii, kde se stal součástí kulturního a společenského života. Během dynastie Tang (618-907) se čaj stal součástí císařského dvora a běžně se používal při ceremoniálech a slavnostech.

V průběhu staletí se čaj dostal do Evropy, kde se stal oblíbeným nápojem britského dvora a šlechty. Během 17. a 18. století se čaj stal běžným nápojem pro všechny vrstvy společnosti. V 19. století se čaj stal oblíbeným nápojem v USA a Kanadě. V průběhu tohoto století se také začaly rozvíjet velké čajové plantáže v Asii, Africe a Jižní Americe.

Dnes je čaj jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a je pěstován po celém světě. Je také součástí mnoha kulturních tradic a ceremoniálů v různých zemích.

Jaké známe druhy čajů?

V obchodech či čajovnách a kavárnách se můžeme setkat s různými čaji. Nemusíme si to ani uvědomovat, ale ne každý čaj je stejný. Běžně rozlišujeme tři základní druhy.

  • Černý čaj: je nejvíce zpracovaný z těchto tří druhů čajů, jeho lístky jsou oxidovány a mají silnou a tmavou chuť.
  • Zelený čaj: je nejméně zpracovaný z těchto tří druhů čajů, jeho lístky nejsou oxidovány a mají svěží a zelenou chuť.
  • Bílý čaj: je mezi zeleným a černým čajem, jeho lístky jsou méně oxidovány než černý čaj a mají jemnou a sladkou chuť.

Můžeme se setkat i s dalšími druhy čajů a jejich rozdělení může být širší. Dále rozlišujeme ochucené či bylinkové čaje. Pro zachování stručnosti a přehlednosti zmiňujeme pouze 3 základní typy.

Postup výroby zeleného čaje

Výroba sypaného čaje se liší v závislosti na druhu čaje, ale obecně se skládá z několika kroků:

  1. Sběr: Čajové lístky se sbírají ručně nebo strojově.
  2. Oxidace: Zelený čaj se neoxiduje, zatímco černý a bílý čaj se oxidují. Oxidace je proces, při kterém se čajové lístky nechávají v kontaktu s kyslíkem, což způsobuje změnu barvy a chuti čaje.
  3. Sušení: Čajové lístky se suší na slunci nebo v sušičkách na čaj.
  4. Lisování: Čajové lístky se lisují na sypký prášek nebo se rozemelou na malé kousky.
  5. Balení: Sypaný čaj se balí do sáčků nebo krabic.

vyroba-sypaneho-caje-1024x704px

Jak připravit čaj a využít všechny jeho přínosy?

Příprava sypaného čaje v domácnosti je velmi jednoduchá a rychlá. Po zakoupení čaje nebo bylinek doporučujeme směsi v domácnosti uchovávat v dózách či boxech, které jsou umístěny mimo vlhkost či zvýšenou teplotu

Obecné zásady při přípravě sypaného čaje zahrnují:

  1. Příprava vody: použijte čerstvou vodu. Voda by měla být horká, ale ne vařící. Pokud je voda příliš horká, může to zničit chuť čaje. Každý čaj má ideální teplotu vody, která se pohybuje od 70 do 90 °C. Tuto informaci nalezete na balení čaje.
  2. Dávkování: použijte správné množství čajových lístků. Obvykle se doporučuje 1-2 lžičky čajových lístků na 0,3-0,4 l vody.
  3. Louhování: nechte čaj louhovat po dobu přibližně 3-5 minut. Délka louhování závisí na druhu čaje a na osobních preferencích.
  4. Slití a podávání: čaj slijte. Přidejte dle chuti med, citrón nebo mléko.

Je důležité poznamenat, že každý druh čaje má své specifické požadavky na teplotu vody a dobu louhování, takže byste měli vždy pečlivě přečíst pokyny na obalu čaje, abyste zajistili nejlepší možnou chuť.

Rady a tipy pro přípravu čaje

  • Před přípravou čaje můžete vodu přefiltrovat a zbavit se tak přísad a látek, které mají negativní vliv na chuť a kvalitu vody.
  • Vroucí vodu pak připravte buď v tradiční elektrické rychlovarné konvici, které mají výhodu udržován teploty či nastavení teploty anebo můžete využít stále více populární kovové varné konvice na sporák. Tyto čajníky jsou vyráběny v různých materiálech a barvách, které prozáří vaši kuchyni a domácnost.
  •  Sypaný čaj nebo bylinky můžete vsypat do nerezového čajítka nebo malého sítka, které jsou velikostně vhodné pro hrnky nebo konvice.

servirovani-sypaneho-caje-1024x704px

Přejeme vám pohodové chvíle u šálku dobrého čaje.