Jak vybrat konvici na sporák? Na co dát pozor, jaké jsou možnosti

vyber-konvice-na-sporak-1024x704px

I přesto že horkou vodu na kávu či čaj můžeme připravit v elektrické rychlovarné konvici, tak velké popularitě se těší i varné konvice nebo-li čajníky, které používáme na sporáku či varné desce. Čajníky patří mezi kus nádobí, který se vyrábí z různých materiálů, v krásných barvách a dekorech. Vaši kuchyni tak obohatí nejen praktická konvice, ale i krásný kousek, který potěší i oko a bude ladit s vaší domácností. Pojďme se říci o tom, podle čeho konvice rozdělujeme a můžeme vybírat.

1) Dle zdroje ohřevu

Jako první bod je důležité přemýšlet nad tím, na jakém sporáku či varné desce budeme konvici používat. Každý zdroj tepla se trochu liší a je potřeba zvážit, která konvice je na něj vhodná.

Na indukci

S rozšířením indukčních varných desek se rozšířila také varné konvice na indukci, které dnes patří mezi jedny z nejžádanějších. Při výběru musíte dát pozor na to, aby u konvice bylo jasně napsáno, že se jedná o výrobek určený mimo jiné také pro indukci, nebo aby byla označena piktogramem (spirála). Nádobí určené na indukci má buď speciálně navržené sendvičové dno anebo je vyrobeno ze specifické slitiny oceli.

Při ohřevu na indukci je nutné dodržovat pár zásad. Na indukci nemůžeme použít nádobí z varného skla. Dále indukční varné desky jsou velmi výkonné a je nutné je používat na nižší výkon. Při ohřevu na nejvyšší stupeň hrozí přepálení a zkroucení konvice, jelikož jsou vyráběny z tenkého plechu. 

Na sklokeramiku

Sklokeramika patří mezi oblíbené druhy ohřevu, protože nabízí rovnou plochu, která se snadno udržuje čistá. U tohoto ohřevu se nesetkáme s jakýmkoli omezením a konvice na sklokeramickou desku můžeme používat ze všech materiálů na jakýkoliv výkon plotýnky.

Na elektrický sporák

Litinové sporáky patří mezi stejný druh sporáku jako sklokeramika. U litiny je topná spirála schovaná v plotýnce a u sklokeramiky zase pod speciálním velmi odolným varným sklem. Ani zde se nesetkáme s omezením použití. Konvice na elektrický sporák se mohou ohřívat na jakýkoli výkon a mohou být z různých materiálů.

Na plynový sporák

Sporáky a varná desky s plynovými hořáky patří mezi tradiční a oblíbené zdroje ohřevu. Při jejich používání je také nutné dodržovat pár zásad. Konvici na plynový sporák nikdy neumisťujeme na největší hořáky, ale volíme malé a střední hořáky. Stejně tak konvici neohříváme na nejvyšší výkon, ale na takový, kdy plamen nepřesahuje přes okraje a zůstává zhruba 1/3 průměru od hrany dna čajníku. Pokud plamen přesahuje, hrozí spálení laku, který většinou není ohnivzdorný. Stejně tak je potřeba konvici umístit doprostřed. I když je plamen malý a umístím čajník křivě, tak může dojít k spálení laku.


2) Dle materiálu

Dle sporáku se nám také omezí výběr materiálu. Každý má trochu jiné vlastnosti a ty se pak také projevují u samotné konvice.

Nerezové konvice

Nerez je materiál, který se skvěle hodí na výrobu kuchyňského nádobí. Nerez vyniká svou odolností a dlouhou životností. Je stálá, nereaguje s potravinami, nepřebírá jejich chutě a pachy a velmi snadno se udržuje čistá. Dále se může používat na všechny druhy ohřevu včetně indukce. Nerezové varné konvice jsou většinou leštěné nebo opatřené barevným lakem. Můžeme tady vybírat z široké palety provedení.

Smaltované konvice

I když se to nezdá, tak historie smaltu v Evropě sahá do 5.-7. století n. l. Jedná se tedy o prověřený a tradiční materiál, který vyniká svou stálostí, nereaguje s potravinami, dobře se udržuje čistý a zejména má velmi dobré tepelné vlastnosti. Smaltované konvice se hodí na všechny typy ohřevu. Jejich největší přednsotí je velmi vysoká teplotní odolnost. Jedná se tedy o nejvhodnější materiál při ohřevu na plynovém sporáku. Smalt také nabízí možno pestrého barevného řešení. Konvice jsou krásné na pohled. Při používání si musíme dávat pozor pouze na nárazy a pády, ať nedojde k doloupnutí smaltované vrstvy.

Konvice z varného skla

Varné sklo má v Česku dlouhodobou tradici a naši výrobci, jako například Simax, patří mezi špičky v oboru. Konvice z varného skla mají řadu výhod, ale také omezení. Sklo je naprosto bezpečný materiál, který je ideální pro styk s potravinami, nepřejímá chutě ani pachy, skvěle se udržuje čistý a může do myčky nádobí. Současně funguje jako zajímavý designový prvek, přesně vidíte, co se v konvici děje. Nevýhodou je, že se musíme vyvarovat teplotním šokům, konvici musíme zahřívat postupně na nižší výkon sporáku. Dále je nutné opatrné zacházení bez pádů a nárazů. I když má varné sklo zvýšenou teplotní a mechanickou odolnost, tak je to pořád sklo. Při použití na plynovém sporáku je nutné použít rozptylovač plamene a ohřev na nižší výkon.


3) Dle mytí v myčce

Ne každý čajník je vhodný do myčky. Většina z nich je vybavena plastovými částmi nebo lakem, který je potřeba udržovat ručně. Konvice vhodné do myčky jsou většinou celokovové nebo skleněné.


4) Dle vlastností

Konvice s píšťalou

Drtivá většina varných konvic má na výlevce píšťalu. Při ohřevu vody vzniká pára, která se drží uvnitř konvice. Při dosažení bodu varu je tlak páry tak velký, že uniká přes píšťalu, která začne pískat.

Konvice s filtrem

Pokud jste milovníkem sypaných čajů, bylinek nebo čajů z kousků ovoce pak určitě uvítáte konvici s filtrem. Do něj můžete vložit cokoliv, co chcete v nápoji luhovat. Snadno pak také přísady z konvice vyjmete

Konvice s vodoznakem

Na vodoznak jsme zvyklí u elektrických rychlovarných konvic. Ukazuje nám množství vody, které je v konvici nalito. Čajníky jimi nejsou většinou vybaveny, ale občas se v nabídce objeví pár konvic s vodoznakem.

Konvice s teploměrem

Stejně jako vodoznak i teploměr je u čajníků velmi vzácnou funkcí. Ukazuje nám aktuální teplotu vody. Konvici s teploměrem uvítáte při přípravě čajů nebo pokrmů pro kojence.

Konvice s ohřívačem

Ohřívač je malý stojánek, který se umístí pod čajník. Do něj se vloží svíčka nebo gelový hořák a plamen udržuje nápoj teplý po dlouhou dobu. Konvice s ohřívačem jsou ideální pro servírování čaje či svařáku. Často se s nimi také setkáváme v čajovnách a kavárnách.

vyber-konvice-s-ohrivacem-1024x704px


A co jiné konvice?

V tomto článku jsme se přesně bavili pouze o tzv. varných konvicích, které se ohřívají na sporáku. Další konvice, jenž používáme v domácnosti, jsou:

  • servírovací konvice: ty nejčastěji používáme na podávání čaje, kávy či jiného teplého nápoje, jsou vyrobeny z keramiky, kovu či sklo, které se nedá ohřívat,
  • rychlovarné konvice: nebo také elektrické konvice jsou nejrozšířenějším druhem konvic na přípravu horké vody, standardně se zapojí do zásuvky a pomocí spirály přivedou vodu k varu, tento druh konvic na našem e-shopu neprodáváme.

Přejeme vám krásný den.