Jak si namíchat domácí bylinkový čaj?

domaci-bylinkovy-caj-1024x704px

Bylinkové čaje jsou nejen skvělé pro čas odpočinku a uvolnění, ale také s sebou přinášejí mnoho zdraví prospěšných látek. Mnoho bylin totiž obsahuje látky, které pozitivně působí na náš organismus a mohou pomoci s řadou zdravotních problémů. Nemusíte se však spoléhat pouze na bylinky a čajové mixy zakoupené v obchodech. Namíchat si bylinkový čaj totiž zvládnete i doma. Máte tak možnost si zvolit z mnoha různých bylin a vytvořit si svůj vlastní, unikátní mix. V tomto článku se podíváme na několik oblíbených bylin a jejich účinky, a také se dozvíme, jak si je správně namíchat, aby náš čaj byl nejen chutný, ale i a prospěšný.

Jaké bylinky si vyberete pro svůj čaj?

Svůj bylinkový mix si můžete namíchat v závislosti na svých preferencích, žádaných účincích a dostupných bylinkách. Většinu bylinek, které u nás můžete bez problému sehnat, jistě znáte. Patří mezi ně například: Bylinky, které jistě dobře znáte, protože jsou u nás velmi časté, jsou například:

  1. Máta: Máta je oblíbená pro svou svěží a osvěžující chuť a aroma, které je ideální pro letní dny.
  2. Meduňka: Meduňka má uklidňující a sedativní účinek a pomáhá při nespavosti a stresu.
  3. Heřmánek: Heřmánek má protizánětlivé a antiseptické účinky a pomáhá při bolesti v krku a bolesti hlavy.
  4. Tymián: Tymián má protizánětlivé a antiseptické účinky a pomáhá při bolesti v krku a kašli.
  5. Květy levandule: Levandule má uklidňující a sedativní účinek a pomáhá při nespavosti a stresu.
  6. Citronová tráva: Citronová tráva je velmi osvěžující a pomáhá při bolesti hlavy.
  7. Rooibos: Rooibos je africká bylina jemné chuti a aroma, která má protizánětlivé účinky.
  8. Lipový květ: Lipový květ má uklidňující a sedativní účinek a pomáhá při bolesti hlavy a nespavosti.
  9. Zelený čaj: Zelený čaj je plný antioxidantů antioxidanty a pomáhá při snižování rizika rakoviny a cukrovky.
  10. Bezinka: Bezinka má antiseptické účinky a pomáhá při bolesti v krku a kašli.

Tyto bylinky můžete používat samostatně nebo také v kombinaci s dalšími bylinkami. Společně s letními dny si můžete užít čaj z čerstvých bylinek. Tento čas také ale můžete využít k nasušení, abyste měli zásobu bylinkového čaje po celý rok.

Zásady správného sušení čerstvých bylinek

  • Sušení na slunci: toto je první možnost, která napadla určitě každého z nás. Ale sušení bylinek či čaje na slunci se určitě vyhněte.
  • Ideálním podmínky: pro sušení bylinek poskytuje tmavé, suché a dobře větrané místo s teplotou okolo 30 - 45 °C. Zásadní je dobrá cirkulace vzduchu.
  • Podložka: bylinky nikdy nepokládejte na novinový papír nebo letáky. Hrozí kontaminace bylinek tiskařským inkoustem a přísadami v tiskařském papíru. Vhodná je síťovina, čistý papír, utěrka nebo plátýnko.
  • Sušení v sušičce: Bylinky mohou být rozloženy na sušičce na čaj nebo na jiném suchém místě s dobrou cirkulací vzduchu. Teplota by měla být nastavena na nízkou až střední úroveň, aby se zabránilo přehřátí bylinek.
  • Sušení v troubě: Bylinky mohou být rozloženy na plechu na pečení a sušeny v troubě při teplotě do 60°C po dobu 1-2 hodin, dokud nejsou úplně suché.

Důležité je, aby byly bylinky sušené co nejrychleji a při ideální teplotě. Jen tak se zachová největší množství aroma a účinných látek. Důležité je se ujistit, že jsou bylinky dostatečně suché, aby se vám časem na nich nezačala tvořit plíseň. Sušené bylinky skladujte v suchu, ve tmě a oddělené po jednotlivých druzích. V uzavřené nádobě (skleněné nebo plechové dózy) vám takto vydrží po dobu až jednoho roku.

Jak si připravit vlastní bylinkový čaj?

  1. Připravte si bylinky, které máte doma k dispozici nebo si je kupte sušené. Mějte na paměti, že některé bylinky jsou silnější než jiné, takže je potřeba použít menší množství.
  2. Připravte si konvici se sítkem na vaření čaje. Pokud ji nemáte může vám postačit konvice nebo hrnek s čajítkem
  3. Přidejte bylinky do sítka nebo filtru. Množství bylinek závisí na vašich preferencích, ale obvykle se doporučuje 1-2 lžičky na 250 ml vody.
  4. Zalijte vroucí vodou. Oproti například zelenému čaji, bylinky můžete zalít vroucí vodou. Jeden šálek je obvykle 200-250 ml vody. 
  5. Nechte louhovat v horké vodě po dobu 3-5 minut. Délka louhování závisí na druhu bylin a na vaší chuti.
  6. Vyjměte sítko po dokončení louhování, aby nedošlo k znehodnocení chuti a zhořknutí čaje.
  7. Podávejte. Bylinkový čaj můžete podávat jak horký, tak vychlazený. Dle chuti můžete přidat citron nebo med. Ten je důležité přidávat až při nižší teplotě čaje, aby byly zachovány jeho zdraví prospěšné účinky. Podávejte v malých či velkých šálcích podle vaší preference.

A posledním krokem je vychutnat si svůj hrnek bylinkového čaje. Při takové přípravě se z podávání čaje stává příjemný rituál, který vám sám o sobě přinese chvíle klidu a pohody.