Tlakové hrnce patří v kuchyni mezi jedna z největších pomocníků, kteří šetří váš čas a také peníze. Tento kus nádobí pracuje na principu vaření pod tlakem. Pokrmy jsou rychleji uvařené s nižší spotřebou energie. Tlakové hrnce prošly za poslední dekády velkým vývojem. Zlepšila se jejich konstrukce, způsob otvírání, bezpečnostní pojistky a také design. Z nevzhledných nádob se staly kousky, které jsou nejen praktické, ale taky hezké na pohled
Něco málo z historie
- Tlakový hrnec můžeme znát pod jiným názvem a to “papiňák”. Tento název vznikl podle francouzského matematika Denise Papina, který jej sestrojil roku 1679 a tak je považován za zakladatele tohoto vynálezu.
- Avšak již v 2. století v severní Africe přišla Marie Židovka (tzv. Prorokyně) s vynálezem zvaným kerotakis, který je podle odborníků předchůdcem tlakového hrnce.
Na jakém principu funguje?
- Hrnec funguje na jednoduchém principu. Tělo hrnce je tvořeno tlustostěnnou kovovou nádobou, která se uzavře pomocí bezpečnostní poklice s těsněním. Během vaření se v hrnci zvyšuje tlak a s tím také teplota bodu varu. Tlak v hrnci stoupá na zhruba 280 - 300 kPa a poté zafunguje tlaková pojistka, která reguluje tlak v hrnci tím, že upouští vznikající páru.
- Při normálním tlaku je bod varu 100 °C. Při zvýšeném tlaku v hrnci je teplota bodu varu cca 120 - 130 °C. Při nižší spotřebě plynu nebo elektřiny dosáhneme vyšší teploty vaření. Jídlo je tak mnohem rychleji hotové.
- Abyste si to mohli představit – hrnec naplníme surovinami, přidáme poklici a uzavřeme páčkou, poté stačí hrnec položit na varnou desku, kde na začátku nastavíme nejvyšší stupeň, až z hrnce začne unikat pára – bude syčet, snížíme stupeň na nejnižší. Po ukončení vaření nesmíme zapomenout nechat vypustit všechen zbytek páry.
Proč vařit v tlakovém hrnci?
- Hlavní výhodou je rychlejší příprava pokrmů, a to až trojnásobně. Šetříte spotřebu elektřiny a plynu a svého času.
- Tlakový hrnec má širokou škálu využití. Hodí se nejen na přípravu masa, ale i příloh, polévek, dezertů, a dokonce v něm můžeme připravit i zavařeniny.
- Připravená jídla budou zdravější. Při přípravě na páře nám v jídle zůstane spoustu cenných živin a výrazná chuť.
- Kuchyně zůstane čistá. Pokud s hrncem budete správně zacházet nemůže se nic dostat ven, dokud poklici neodjistíte, takže nic nevyteče. Nikdo na vašem sporáku nepozná, že jste jej použili.
Jak ho tedy vybrat?
- Velikost – u tohoto kritéria záleží pro kolik členů máme v plánu vařit. Pro pár stačí hrnec do 5 litrů, pro čtyřčlennou rodinu mezi 6-10 litry a 5 a více lidí se vyplatí 10-15 litrů.
- Elektrický vs. Klasický:
- Elektrický papiňák není třeba kontrolovat, tlak si reguluje sám a nevypouští páru. Také během užití využije vlastní zdroje tepla. Pyšní se také tím, že má přednastavené programy. Označuje se jako multifunkční tlakový hrnec.
- Na klasický je třeba dávat větší pozor a průběžně kontrolovat.
- Ovládání jednou rukou – pro vaše pohodlí a komfort lze zakoupit hrnec, který se snadno otvírá pomocí jedné ruky.
- Pořizovací cena – i přesto, že ceny tlakových hrnců jsou vyšší, neměli bychom na tomto produktu šetřit. Zde platí pravidlo, že do kvality se vyplatí investovat.
- Typy zavírání – tlakové hrnce mají 3 typy zavírání a to bajonetové, pákové nebo cvakací. Všechny tři zaručují bezpečnost, rozdíl je jen ve vzhledu a komfortu.
- Bajonetové se nasadí na určená místa na poklici a pootočí, tím by mělo zavírání zajet do drážek a nehýbat se, dokud to sami nesundáme.
- Pákové zavírání vsuneme pod okraj hrnce a zajistíme pákou.
- Nejjednodušší je cvakací. Dá se na hrnec a přicvakne.
- Bezpečnostní prvky – při výběru hrnce se zaměřte na kvalitu bezpečnostních prvků. U žádného papiňáku by neměla chybět pojistka proti otevření, když je hrnec pod tlakem a také ventil, který bezpečně vypouští přebytečnou páru. Vždy před použitím si přečtěte příbalový leták, kde je vše vysvětleno. Protože při špatné manipulaci nepomohou ani bezpečnostní prvky.
- Příslušenství – na trhu se můžeme setkat s velkým množstvím výrobků od různých výrobců. Často nás kontaktují zákazníci, kteří shání náhradní těsnění pro svůj tlakový hrnec anebo chtějí nechat servisovat poklici a zkontrolovat bezpečnostní ventily, ale nejsou schopni sehnat prodejce nebo servis, který by toto zajistil. Hrnec je pak zralý na vyhození. Během výběru vhodného tlakového hrnce doporučujeme zjistit, jestli se dají sehnat náhradní díly a výrobce má u nás autorizovaný servis pro provádění oprav a údržby.
Základní informace k výběru správného tlakového hrnce jsme si napověděli. Teď už není problém vybrat ten dokonalý. Chybí už jen vybrat značku a vzhled a můžete začít vařit.