Recept na výborné italské lasagne

lasagne-recept-1024x704px

Pokrm, který v dnešní době zná téměř každý, ale málokdo si ho troufne připravit. Zdá se to jako velmi složitý úkol, ale při troše snažení se povede tak dokonalý výsledek, že bychom jej jedli každý den.

Kde se lasagne zrodily?

  • Slovo lasagne (vyslovujeme “lazáně”) má původ z řečtiny. Jako prvotní překlad je nočník, avšak postupem času se přidal kotlík nebo třeba mísa.
  • Lasagne jsou ploché těstoviny, ze kterých je pokrm tvořen. Ale název zůstal i hotovému pokrmu.
  • Podle názvu a typu těstovin si domyslíme, že jejich rodištěm je Itálie. Nejsme úplně daleko od pravdy. Jako každý těstovinový pokrm jej Italové vyšperkovali. Avšak už ve 14. století na dvoře anglického krále Richarda II. se podávalo jídlo s velmi podobnou recepturou. První zmínky tedy připisujeme Anglii. Ale i přes tyto informace, stále v tomto jídle cítíme spíše Itálii než Anglii.

Jak tuto dobrotu připravit?

Lasagne mají tři vrstvy – těstoviny, masová směs a bešamel.

Těstoviny 

Co budeme potřebovat?

  • 250 g hladké mouky, 2 vejce, špetku soli, lžíci oleje a trochu vody

Jak na to?

  1. Všechny ingredience kromě vody si smícháme a utvoříme směs. Vodu přidáváme jen pokud je těsto tužší.
  2. Těsto pořádně zapracujeme a necháme půl hodiny odležet.
  3. Poté vyválíme natenko a vykrájíme obdélníky podle velikosti zapékací mísy.

Pro rychlejší a snadnější přípravu se dají hotové těstoviny také koupit. Pokud se vrhnete na domácí přípravu, tak můžete využít i strojku na těstoviny. U této varianty je ale nutné mít správnou konzistenci těsta, aby bez problémů prošlo strojkem. Postupujte dle návodu od strojku.

lasagne-testoviny-1024x704px

Masová směs

Co budeme potřebovat?

  • 400 g mletého hovězího masa, velká cibule, 2 stroužky česneku, plechovka loupaných rajčat, olej, sůl a pepř, bazalka, oregano, grilovací koření

Jak na to?

  1. Cibuli si nakrájíme najemno a opražíme na trošce oleje v dostatečně velké pánvi. Přidáme česnek, který jsme si nakrájeli na plátky. Když máme cibuli osmahnutou dozlatova, přidáme maso, které promícháme a necháme opéct. Vše osolíme, opepříme, přidáme bazalku, oregano a grilovací koření.
  2. Směs v průběhu ochutnáváme, musí být aromatická s výraznou chutí. Po zatažení masa vmícháme plechovku rajčat, necháme povařit a pokud je potřeba opět dochutíme.

Bešamel

Co budeme potřebovat?

  • 50 g hladké mouky, 50 g másla, 0,5 l mléka, sůl a pepř, muškátový oříšek, 50 g tvrdý sýr (grana, parmazán)

Jak na to?

  1. Máslo si rozpustíme v hlubokém rendlíku nebo hrnci. Přidáním mouky vytvoříme jíšku, kterou necháme osmažit do zlatohněda. 
  2. Přilijeme mléko a důkladně promícháme, ať nejsou v bešamelu hrudky.
  3. Přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a důkladně promícháme. Následně dochutíme: osolíme a opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
  4. Vaříme na středním plamenu zhruba 10-12 minut, dokud nevznikne hustá směs podobná pudinku.

Finální vrstvení a pečení

Když máme všechny tři vrstvy nachystány, vezmeme si zapékací mísu nebo pekáč. Začínáme vrstvit – jedna naběračka masové směsi, poté těstovinové pláty, opět jedna naběračka masové směsi a jedna naběračka bešamelu, do kterého přidáme mozzarellu a nastrouhaný tvrdý sýr. Další vrstvy opakujeme podle velikosti zapékací mísy a množství surovin, které máme. Jako poslední vrstva bude opět naběračka masové směsi a bešamelu pokrytá sýrem. Vložíme do trouby na 45 minut při 180°.

lasagne-zapekaci-misa-1024x704px

Výsledný pokrm je nejchutnější ihned po vytažení z trouby. Doufáme, že se vám lasagne povedly.

Přejeme vám dobrou chuť.