Káva stokrát jinak. Kdo se v tom má vyznat?

V dnešní době existuje mnoho různých druhů káv. Z tohoto množství si vybere snad každý. Základem většiny z nich je espresso, které je něčím doplněno nebo lehce pozměněno. Příprava těchto nápojů není ani tak těžká, jak si mnozí mohou myslet. S chvilkou trpělivosti a dostatkem informací může být barista každý z nás. ☕

Nejdůležitější na začátek je tedy espresso, které můžeme znát pod zkomoleným názvem presso. Jedná se o malou, ale silnou kávu. 8 g čerstvě pomletých zrnek se zalije 30 ml vody, extrakce trvá 30 vteřin. Vytvořený nápoj se lije do předem nahřátého šálku o objemu 60 až 90 ml.

Dvojité espresso nebo-li doppio je, jak vyplývá z názvu, dvojitá dávka espressa. Aby se zachovala správná chuť, poměry se nesmí měnit. Na 16 g kávy se využívá 60 ml vody. Můžeme mít také “trojité” espresso, kdy se opět na 24 g kávy použije 90 ml vody.

Ristretto je silnější espresso. Rozdíl je v množství vody, jen 20 ml na 8 g kávy. Měla by být cítit silnější a výraznější chuť, ale zároveň by měla vyniknout sladkost a trošku zmírnit hořkost.

Lungo se připravuje tak, že 8 g kvalitně namleté kávy se zalije cca 60 ml vody (dvakrát více než u espressa). Tudíž vznikne slabší nápoj, ale s použitím kvalitních zrnek zůstane výrazná chuť a vůně.

Americano vznikne tak, že se espresso doplní horkou vodou (cca 150 ml). Název vznikl během druhé světové války, kdy vojákům nechutnalo silné espresso, tak jej smíchali s vodou.

Když se šálek s espressem doplní po okraj mléčnou pěnou vznikne espresso machiato. Původně se dávala jen lžička mléčné pěny.

Cappuccino je velice známe a běžně dostupné. Espresso se doplní mlékem a mléčnou pěnou. Poměr je rozdělený na třetiny, všeho musí být stejné množství.

U flat white je základem dvojité espresso, které je doplněné 100 ml horkého mléka. Stejně jako u cappuccina vznikne na povrchu mléčná pěna.

Caffè latte je asi nejslabší káva, vznikla jako nápoj pro děti. Espresso se doplní 200 ml horkého mléka. Podává se do velkého porcelánového šálku.

Nejhezčí na pohled je určitě latte macchiato. Napění se 200 ml mléka a nalije do sklenice, kde se pěna oddělí od mléka. Poté se přidá espresso, které proteče dolů a vznikne krásný tříbarevný nápoj s kapkou kávy uprostřed pěny. Podává se ve vysoké průhledné sklenice, aby vynikly barvy.

Přejeme vám krásné chvíle s dobrou kávou.