Na zahradách a loukách už jsou pampelišky v plném květu a začala také hojně růst i meduňka. Pampeliška neboli smetanka lékařská, kterou často odstraňujeme ze svých záhonků jako přebytečný plevel, je velmi užitečná bylinka. Pomáhá při léčbě ledvinových kaménků a zánětu močových cest. Podporuje trávení a má diuretické účinky. Meduňka je naopak v poslední době velmi oblíbená bylinka pro své uklidňující účinky. Často je přidávaná do čajů všeho druhu. Dnes si ji ale přidáme do pampeliškového medu, ovoní ho a zjemní jeho chuť. Mám ráda pampeliškový med, chuťově je výborný. Tak proč si ho neudělat zase trochu jinak?
Na přípravu budete potřebovat
- 200 kusů květů pampelišek (můžete použít také bezový květ)
- 2 hrsti čerstvé meduňky
- 1 citron
- 1 kg cukru krupice, krystal nebo třtinový
- 1 l vod
Jak připravit med
- Květy pampelišek a meduňku důkladně umyjeme v sítku nebo cedníku pod tekoucí vodou.
- Vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a přidáme kolečka citronu, který před tím také důkladně omyjeme. Přivedeme k varu a vaříme asi patnáct minut.
- Po čtvrt hodině sundáme z plotny a necháme odležet do druhého dne. Druhý den přecedíme přes síto nebo přes látku vylouhovanou šťávu, kterou vlijeme ideálně do hrnce s nepřilnavým povrchem.
- Přisypeme cukr. A zahřejeme na mírném plamenu (na plotýnce stupeň tři až čtyři) k bodu varu. Vaříme jednu hodinu a nezapomínáme pravidelně promíchávat!
- Když má med požadovanou konzistenci, sundáme z plotny a ještě teplé lijeme do sklenic. Tento recept je zhruba na tři až čtyři středně velké sklenice medu.
Rady a tipy
- Pampelišky a další bylinky trháme za plného květu a nejlépe když je sucho a slunné počasí.
- Místo pampelišek můžete použít také další květy například z černého bezu nebo lípy.
- Pokud chceme, aby med byl více voňavý a měl aromatičtější chuť, přidáme k citronu také jeden pomeranč.
- Pokud se vám stane, že med vaříte delší dobu a ztvrdne vám v hrnci, nic se neděje, stačí přidat teplou vodu a med opět mírně zahřát.
- Bylinek pro ozvláštnění můžete vyzkoušet více – mátu, rýmovník, sedmikrásku… Ale jako základ doporučuji ponechat vždy pampelišku a podle chuti a obliby přidat další bylinku.