Rebarborová buchta s jogurtem

rebarborovy-kolac-recept-1024x704px

Rebarboru jsem dlouho neznala, ale když jsem poprvé ochutnala koláče z ní, úplně mě tato chuť dostala. Na zahrádce je její pěstování poměrně nenáročné. Proto doporučuji i pro zahradníky amatéry jako jsem já. Stačí ji nevystavovat přímému slunci. Rebarbora nebo také reveň se k nám dostala z Arábie. A hurá opět přišla její sezóna. Tak si ji užijme, protože období sklizně rebarbory trvá poměrně krátce.

Čekáme, až vyrostou zelenočervené řapíky, a pak je sklízíme zhruba od května maximálně do konce června. Tato zelenina v sobě obsahuje mnoho prospěšných látek, jako je například hořčík, železo, jód, kyselina listová. A co víc! Příznivá zpráva pro ženy, které drží dietu, je, že má schopnost na sebe vázat tuky a detoxikovat organismus.

Ale nic se nemá přehánět. Rebarbora také obsahuje kyselinu šťavelovou, která je zdraví škodlivá, proto nikdy nejíme listy a řapíky rebarbory už v červenci nesklízíme, protože prudce stoupá obsah této kyseliny. Rebarboru bychom měli tepelně upravovat, jinak je poměrně tvrdá. Před podáváním v moučnících oloupeme slupku, nakrájíme na kousky a spaříme ve vařící vodě, kde necháme zhruba čtvrt až půl hodiny odstát.

Rebarbora má ale díky kyselině šťavelové nezaměnitelnou nakyslou chuť, která skvěle vynikne ve sladkých moučnících. Receptů je v kuchařkách i na internetu bezpočet, já si oblíbila rychlou buchtu, kterou hravě zvládne i úplný začátečník. Tady je!

Na přípravu budete potřebovat

  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 špetky mleté skořice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • Tři čtvrtě hrnečku oleje
  • Mléko dle potřeby na zředění těsta

rebarborovy-kolac-testo-1024x704px

Drobenka

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce tuku na pečení

Jak upéct výbornou buchtu

  1. Řapíky rebarbory si připravíme předem. Omyjeme, zbavíme listů. Nožem oloupeme slupku, nakrájíme na menší kousky, vložíme do mísy a zalijeme vařící vodou. Necháme čtvrt až půl hodiny odstát do změknutí. Dáme okapat.
  2. A pak už stačí jen smíchat sypké ingredience, tedy mouku, cukry, prášek do pečiva a skořici, řádně vidličkou promíchat. Potom klepneme dvě vajíčka, přidáme bílý jogurt a olej, a až potom opět řádně promícháme! Podle konzistence těsta doléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo být příliš řídké ani moc husté.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou, jak kdo má rád a těsto vlijeme. Rozetřeme do rovna, já si na rozetření oblíbila silikonový nůž. Na těsto naskládáme okapané kousky rebarbory.
  4. Na cca deset minut dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Po deseti minutách zasypeme drobenkou a necháme dopéct ještě asi dvacet až třicet minut dle typu trouby do růžova.

rebarborovy-kolac-forma-1024x704px

Přejeme vám dobrou chuť.