Blahodárný zázvor 2x jinak

Pomalu, ale jistě se už blíží období sychravých a deštivých dnů, ve kterých se snadno nachladíme a dostaneme rýmu. Proto si vždy při takových změnách počasí dávám pozor, abych do sebe dostala co nejvíce vitamínů a jen tak něco mě neskolilo. Skvělým pomocníkem je zázvor. Kromě toho, že obsahuje velké množství vitamínů, tak i napomáhá s trávením a pomůže při bolesti v krku.

zazvorovy-caj-smoothie-1024x704px

Zázvorový čaj

Mou oblíbenou první pomocí při prochladnutí je zázvorový čaj. Začnu tím, že si ukrojím asi 3 centimetry zázvoru a oloupu ho. Nejsnadněji se mi loupe s klasickou čajovou lžičkou, kdy ani nepřijdu o tolik dužiny. Část zázvoru nastrouhám a zbytek nakrájím na kolečka. Do hrnce vymačkám šťávu z půlky citrónu, přidám kousek celé skořice, hřebíček a zázvor. Zaliju hrnkem vody a vařím asi 10 minut. Přeliju přes sítko do hrnečku a dochutím dvěma lžičkami medu. Tento základní recept se dá všelijak obměňovat. Spolu se zázvorem můžete vařit i pár snítek meduňky nebo citrónovou šťávu nahradit pomerančovou. Servírovat můžete v konvici nebo čajových hrncích.

zazvorovy-caj-1024x704px

Pomerančovo-zázvorové smoothie 

Ve dnech babího léta si ráda dávám smoothie. Možných variací je samozřejmě nepřeberné množství, ale jako dobrá prevence před chladnějšími dny funguje tohle pomerančové smoothie se zázvorem. Zázvoru tentokrát ukrojím asi 2 centimetry, oloupu lžičkou a nakrájím na menší kousky. Pomeranč si taky oloupu a nakrájím na kostky. Obojí dám do mixéru, přidám dvě lžičky medu a půl lžičky skořice. Mixuji asi 2 minuty, abych potom nenarazila na velké kusy zázvoru. Toto množství výjde asi na dvě porce. Buď to můžu nechat takto a mít tak koncentrovanou vitamínovou bombu, nebo do mixéru přiliju ještě menší sklenici vody.

zazvorove-smoothie-1024x704px

Přejeme vám dobrou chuť.