Recept na rebarborovou buchtu

recept_rebarborova_buchta_1024x704px

Rebarborová sezóna je tady a vy si opět kladete otázku, jak tuto specifickou zeleninu zužitkovat. Já už od malička nedám dopustit na babiččinu rebarborovou buchtu, která v sobě skrývá dokonalou kombinací sladkého těsta a kyselkavých kousků rebarbory.

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Suroviny na posyp

  • 3 řapíky rebarbory
  • Cukr krystal
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce másla

Postup přípravy

Začínám s oloupáním rebarborových řapíků, které nakrájím na malé kostky. Dám do misky, promíchám s trochou cukru krystal a nechám odležet. Ještě než se vrhnu na přípravu samotného těsta, udělám si klasickou posypku z másla, moučkového cukru a hrubé mouky.

recept_surovina_rebarborova_buchta_640x427px

Těsto mi nejprve hodně připomínalo klasický piškot, ale je o dost hustší. Po upečení křupe na těch správných místech a uprostřed je krásně vláčné a jemné.

Nejprve oddělím žloutky od bílků a z bílků vyšlehám tuhý sníh, většinou si pomáhám špetkou soli nebo lžící ledové vody, aby byl krásně nadýchaný a já mohla beze strachu obrátit mísu vzhůru nohama.

Začnu vyšlehávat žloutky a postupně přidávám cukr, až mi vznikne světlá pěna. Do té zašlehám olej a vezmu si na pomoc vařečku. Po malých částech přidávám na střídačku sníh s moukou. Hmotu spíše lehce převracím, aby se mi nevytratily bublinky a těsto zůstalo kypré.

recept_testo_rebarborova_buchat_1024x704px

Ráda na tuto buchtu používám keramický pekáč, ale klidně můžete použít vyšší plech nebo koláčovou formu, ale v tomto případě bude na jednu formu o průměru 24cm stačit těsto jen z poloviční dávky. Já si teda svůj pekáč vyložila papírem na pečení, ale stačí jen vymazat máslem a vysypat hladkou moukou.

Těsto naliju do pekáče a rovnoměrně pokladu scezenou rebarborou (v misce s cukrem vám pustí docela dost vody) a posypu posypkou.

recept_pekac_rebarborova_buchta_1024x704px

Jakmile mám hotovo, dám formu do předem vyhřáté trouby na 160°C na 30 minut. Každopádně dávejte na buchtu pozor, protože každá trouba může péct trošku jinak. Okraje těsta by neměly být tmavší než béžové, jinak jsou moc suché a tvrdé. Rebarborová buchta je nejlepší k odpolední kávě nebo ještě teplá s vanilkovou zmrzlinou.

rebarborova_buchta_kafe_1024x704px

Přejeme vám dobrou chuť.


Série receptů na zákusky a buchty