Bezový květ, zázračná rostlina, jeho správné sušení a recept na domácí limonádu

Bezový květ se využívá v tradiční medicíně v různých kulturách již od pradávna a je doslova léčivý od hlavy až k patě. Každá jeho část nám může pomoc s něčím jiným. Hlavním důvodem, proč jsou květy černého bezu tak oblíbené, jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Nesmíme ale opomenout, že bílé květy lze využít i v kuchyni, ať už jako šťávu, nebo smažené jako kosmatice. Podívejte na bezový květ z blízka v dnešním článku, kde Vám ukážeme i jednoduchý recept na domácí bezinkovou limonádu.

cerny_bez_1024x704px

To, že nepěstujete bezový květ na zahradě vůbec nevadí, jelikož jej najdete opravdu téměř na každém rohu. Stačí pak vybrat květ, který není úplně hned vedle silnice a můžete začít s objevováním jeho léčivých vlastností. Tradičně se využívá při detoxikaci, při léčbě astmatu, alergií, ale i v kuchyni při výrobě domácích šťáv.

Na co použít jednotlivé části černého bezu?

Plody

Plody si mohou děti, ale někdy i dospělí, splést s černým rybízem, ovšem chuťově si nejsou téměř vůbec podobné. Zajímavé ale je, že čerstvé plody mají projímavé účinky a usušené plody se naopak využívají při léčbě průjmu. Stejně tomu je u borůvek. Ale pozor, syrové plody jsou jedovaté, respektive pecičky, proto je potřeba, aby bobule černého bezu prošly tepelnou úpravou

Nejlepším využití plodů je při výrobě likérů tmavě fialové barvy s výbornou chutí. Bobule se také používají k výrobě domácích džemů kompotů, sirupů nebo zavařenin. Velký výběr zavařovacích sklenic najdete přímo na našem e-shopu.

Bezinky se zároveň využívají při léčbě různých zdravotních potížích, jako je například migréna, bolest zubů, zácpa, bolesti páteře, posílení imunity a podobně. Užíváme je ve formě zpracovaných povidel 2–4 lžic denně, ne však déle jak 2 týdny. Pak by nám tento přírodní lék spíše škodil, než pomáhal.

cerny_bez_dzem_1024x704px

Květy

Bezové květy mají v kuchyni ještě větší využití než samotné plody. Květy se suší do čajových směsí, nebo se z nich vyrábí bezové šťávy, bezové limonády nebo kosmatice. Víte vůbec, co to je? Kosmatice je bezový květ obalený v tenkém těstíčku a zprudka osmažený na pánvi.  Výhodu je, že jej můžete jíst jak na sladko i na slano. Záleží pouze na vás.

Každá domácnost by také měla být vybavena usušenými bezovými květy. Jejich zázračné účinky mohou pomoc v různých situacích, jako je nachlazení, horečka, chřipka, zánět močových cest a podobně. 

Nejlepší samozřejmě, co z květu můžete udělat, je bezová limonáda, kterou si v létě uděláte s ledem do velkého zásobníku a postavíte si jej na zahradu, abyste se mohli kdykoliv osvěžit. Recept na ni najdete níže. 

Listy černého bezu

Většina lidí sahá u bezu vždy po květu nebo plodech. Avšak i listy mají zázračné účinky. Využívají se buď čerstvé nebo čerstvé horkou vodou spařené. Čerstvá šťáva z listů funguje jako repelent anebo se listy využívají při léčbě akné, čištění krve a zevně při popáleninách.

Sbírání černého bezu a jeho správné sušení

Květy a listy sbíráme v květnu a červnu, nejlépe okolo poledne a vždy se bereme na sběr rukavice a nůžky. Květy sušíme zásadně ve vzdušné místnosti bez přístupu přímého světla. Květ nesmí zhnědnout a musí zůstat světlý. 

Koncem léta a počátkem podzimu sbíráme bezinky, které sušíme rychle při umělé teplotě 40 °C.

Recept na domácí bezinkovou limonádu

Ingredience

  • 12 rozvitých bezinkových květů sesbíraných za slunečného počasí
  • 4,5 l vody
  • 700 g cukru
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 polévkové lžíce jablečného moštu nebo vinného octa

cerny_bez_limonada_1024x704px

Postup

  • Přiveďte vodu k varu.
  • Do čisté nádoby dejte cukr, přilejte vařící se vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. 
  • Počkejte, dokud voda nezchladne. Poté do ní přidejte šťávu z citrónu, bezinkové květy a jablečný mošt (nebo vinný ocet).
  • Přikryjte nádobu a nechte nápoj louhovat 24 hodin.
  • Vzniklou směs přeceďte a nechte dalších 14 dnů v klidu. 
  • Limonádu podávejte chlazenou, můžete do ní přidat kostky ledu.

Přejeme vám krásný den.