Vážení zákazníci, nové objednávky budeme expedovat ve čtvrtek a doručovány budou po Velikonocích dle jednotlivých dopravců. Přejeme krásný prodloužený víkend. 😊🐣

Hydratace je v létě opravdu důležitá: Jak na správný pitný režim?

Voda zabírá přibližně 98 % zemské plochy, a dokonce i samotné lidské tělo obsahuje průměrně 60 % vody. Člověk dokáže přežít bez jídla několik týdnů, ale pouze 2–3 dny bez vody, proto je důležité tělo neustále a dostatečně hydratovat. Ale jak se říká, všeho s mírou. Kolik byste měli vypít tekutin, jaké jsou důsledky dehydratace a odpovědi na další otázky pojící se s pitným režimem naleznete v tomto článku.

hydratace_v_lete_1024x704px

Kolik bychom měli vypít denně tekutin?

To, kolik by měl člověk přijmout za den tekutin, se odvíjí od několika faktorů. Kromě pohlaví, věku a tělesné hmotnosti, je ve hře i složení těla, pohybová a sportovní aktivita, ale i teplota a vlhkost prostředí. Z toho jasně vyplývá, že neexistuje přesné doporučené množství přijatých tekutin, které by bylo správné například pouze podle kritéria pohlaví. Lze tedy pouze mluvit o nějakém obecném doporučeném množství.

Člověk by měl vypít denně optimálně 35–40 ml na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Někde se uvádí, že optimální příjem je 0,5 litru na každých 15 kilogramů tělesné váhy. Ukázkový příklad můžeme uvést na 90 kg: 90/15=6…6*0,5= 3 litry.

Samozřejmě je důležité dbát na určitou bilanci mezi výdejem a příjmem tekutin. Během dne lidské tělo vyloučí močí, pocením, dýcháním a stolicí v průměru 2,5 litru.

Kolik bychom měli vypít tekutin při sportování?

Při sportování dochází díky potu a také rychlejšímu dýchání ke ztrátě vody. Pochopitelně je nutné hladinu vody dorovnat. Během sportovních aktivit byste měli přijmout přibližně 0,4–0,8 litrů na hodinu. Celkové množství se odvíjí tedy od intenzity, délky aktivity a podobně. Tekutiny přijímejte vyváženě. Rozhodně je lepší si dvakrát, třikrát loknout každých 15 minut než po půlhodině vypít najednou půl litrů vody. Měli byste pak i zbytečně těžký žaludek. 

Co bychom měli pít?

Nejlepším, a i nejzdravějším příjmem tekutin je samozřejmě pitná voda. O tom, jaká voda je nejzdravější, se můžete dočíst v našem článku o kvalitě vody.

Jestliže nejste spokojeni s chutí kohoutkové vody v domácnosti, můžete využít tzv. filtrační konvici.  

Obloukem se raději vyhněte slazeným limonádám, nadměrné konzumaci kávy, která tělo odvodňuje a samozřejmě také alkoholu. Avšak jedna sklenička vína nikoho ještě nezabila. 

Co může způsobit dehydratace?

Nedostatek tekutin v těle způsobuje chronické i akutní problémy. Patří mezi ně zhoršená sportovní výkonnost, trávicí potíže, malátnost, bolest hlavy, zácpa, infekce močových cest, porucha ledvin a podobně. 

Příznakem dehydratace může být únava, malátnost, okoralé a suché rty i jazyk, tmavě žlutá moč, suchost pokožky, špatná koncentrace nebo horší psychická i fyzická výkonnost.

Organismus zkrátka vydrží bez vody pouze krátkou dobu, přibližně 2 dny, a proto je potřeba dbát na optimální příjem tekutin. Podpoříte tak kognitivní funkce a zároveň budete více produktivnější jak v práci, tak ve sportu. 

Jestli máte s pravidelným pitným režimem problém, doporučujeme u sebe nosit neustále láhev s pitím. Jestli ideální láhev nemáte nebo sháníte novou, podívejte se na výběr láhví na naše e-shopu.

Přejeme vám krásné léto.