Myslíte si, že je burčák jen pochutina? Omyl! Dejte si lék, který dobře chutná.

Lahodný burčák získává každým rokem větší a větší oblibu. Kromě skvělé chuti má však i blahodárné a zdraví prospěšné vlastnosti. Dokonce již naši předkové tvrdili, že je burčák lék a současná medicína jim dává trochu za pravdu. A co vůbec burčák je? Přečtěte si vše v následujícím článku.

burcak_1024x704px

Co je burčák?

Burčák je mošt z hroznů, jenž začíná kvasit. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína, který můžeme ochutnat pár dní po začátku kvašení moštu lisovaného z hroznů vinné révy. Jde o proces, při kterém probíhá přeměna cukrů na alkohol za unikajícího dozoru kysličníku uhličitého. Burčáku existuje samozřejmě několik druhů. Podle barvy rozeznáváme bílý a červený, ten však tak často neochutnáte. 

Dále se burčák dělí podle stádia kvašení na

  • Sladký – obsahuje víc cukru a méně alkoholu, je to počáteční fáze, takový zrod moštu.
  • Ve varu – zde je vyvážený poměr alkoholu a cukru
  • Po zlomení – obsahuje více alkoholu, vystupují kyseliny
  • Mydliňák – chuť zaniká, je různorodá, kyseliny jsou ostřejší, alkohol výraznější
  • Mladé víno – fáze skoro čistého vína, vystupuje chuť odrůdy

Mezi nejčastější a nejoblíbenější odrůdy patří tramín, muškát a modrý portugal. Burčák by se měl podávat teplý nebo při pokojové teplotě. Ani ve sklípku ho jinak neochutnáte, jelikož mošt se průběžným kvašením v sudu sám ohřívá.

Kolik alkoholu má burčák?

Podle některých someliérů je velmi obtížné se burčákem opít. Hladina alkoholu se pohybuje od 1 % do 7 %. Podle toho se také liší jeho chuť. Milovníci burčáku se často přou, ve které fázi kvašení je burčák nejlepší. Kompromisem je prý vyvážená hladina alkoholu mezi 4 až 6 procenty alkoholu v objemu.

Jak skladovat burčák a jak dlouho burčák vydrží?

Jestli si chcete burčák vychutnat i druhý, třetí, čtvrtý den, je dobré jej skladovat v lednici, kde se kvašení zpomalí. Burčák zkrátka a dobře při skladování v pokojové teplotě příliš dlouho nevydrží. 

A v čem burčák skladovat? Nejlepší volbou jsou plastové lahve a pro pití jsou nejideálnější samozřejmě skleničky na víno. Jestli však žádnou doma nemáte nebo byste chtěli svoji sbírku rozšířit, určitě se podívejte na náš e-shop, kde máme velký výběr skleniček na víno. Pro servírování samotného burčáku můžete plastové láhve nahradit krásnou skleněnou karafou.

Proč je burčák zdravý?

Burčák je mohutným zdrojem vitamínu B, plus je zdrojem mnoha důležitých látek (zinek, železo a podobně), které pozitivně ovlivňují fyzickou a psychickou pohodu. A ne jenom proto, že je v něm alkohol. 

Burčák je zároveň bohatý na látku zvanou rasveratrol, která velmi prospívá činnosti srdce a cév. Také blahodárně působí na zažívací trakt a pozitivně ovlivňuje metabolismus. 

Nezanedbatelnou funkci má v burčáku i kyselina nikotinová zabraňující nervovým poruchám! Zkrátka a dobře, je mnoho pozitivních důvodů, proč burčák pít, ale jak se říká, nic se nesmí přehánět.