Recept na výbornou dýňovou polévku

Podzim je tady, listí pomalu žloutne a čas na voňavou dýňovou polévku nemůže být ideálnější. Dýně je typická podzimní surovina, kterou lze zpracovat mnoha způsoby. Nejoblíbenější je ale stále vydatná dýňová polévka. Nejčastěji se připravuje z dýně hokkaido z Japonska, jež se nemusí loupat.

dynova_polevka_1024x704px

Jak se dělá dýňová polévka

Dýňovou polévku zvládne úplně každý. Příprava je velmi jednoduchá, rychlá a ingredience seženete v každém supermarketu. Hlavně nikdy neurazí a když ji hezky naservírujete například v keramické misce, uděláte opravdu dobrý dojem.

Ingredience

  • 2 plátky másla
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 500 g dýně (muškátová nebo hokkaido, ta se nemusí loupat)
  • 600 ml vývaru (zeleninový, drůbeží nebo hovězí)
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání 33%
  • sůl
  • pepř
  • 1 špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • zakysaná smetana (nemusí být)
  • dýňový olej na pokapání
  • dýňová semínka na posypání

Postup

hrnci opečte na rozpuštěném másle cibuli do zlatova.  Pak přidejte dýni. Opékejte ji ze všech stran přibližně 10 minut. Následně ji zalejte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Hrnec potom odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud nemáte mixér můžete dýni propasírovat přes cedník nebo sítko.

Přidejte česnek a smetanu ke šlehání. Prohřejte a podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.

Při podávání si do polévky můžete přidat trochu zakysané smetany a jestli chcete, můžete ji i pokapat dýňovým olejem a posypat předem nasucho opraženými semínky.

Super tip!

Pro výraznější chuť můžete do polévky vymačkat šťávu z pomerančů nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru.

Přejeme vám dobrou chuť.