Podzim je tady, listí pomalu žloutne a čas na voňavou dýňovou polévku nemůže být ideálnější. Dýně je typická podzimní surovina, kterou lze zpracovat mnoha způsoby. Nejoblíbenější je ale stále vydatná dýňová polévka. Nejčastěji se připravuje z dýně hokkaido z Japonska, jež se nemusí loupat.
Jak se dělá dýňová polévka
Dýňovou polévku zvládne úplně každý. Příprava je velmi jednoduchá, rychlá a ingredience seženete v každém supermarketu. Hlavně nikdy neurazí a když ji hezky naservírujete například v keramické misce, uděláte opravdu dobrý dojem.
Ingredience
- 2 plátky másla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 500 g dýně (muškátová nebo hokkaido, ta se nemusí loupat)
- 600 ml vývaru (zeleninový, drůbeží nebo hovězí)
- 2 stroužky česneku
- 150 ml smetany ke šlehání 33%
- sůl
- pepř
- 1 špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- zakysaná smetana (nemusí být)
- dýňový olej na pokapání
- dýňová semínka na posypání
Postup
V hrnci opečte na rozpuštěném másle cibuli do zlatova. Pak přidejte dýni. Opékejte ji ze všech stran přibližně 10 minut. Následně ji zalejte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Hrnec potom odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud nemáte mixér můžete dýni propasírovat přes cedník nebo sítko.
Přidejte česnek a smetanu ke šlehání. Prohřejte a podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
Při podávání si do polévky můžete přidat trochu zakysané smetany a jestli chcete, můžete ji i pokapat dýňovým olejem a posypat předem nasucho opraženými semínky.
Super tip!
Pro výraznější chuť můžete do polévky vymačkat šťávu z pomerančů nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru.
Přejeme vám dobrou chuť.