Nejčastěji kladené dotazy - příprava kávy v Moka konvičce

moka-konvicka-otazky-1024x704px

Mnoho z nás se při přípravě kávy v moka konvičce jistě již setkalo s otázkou, na kterou jsme neznali odpověď. Proto jsme se rozhodli, že sepíšeme pár nejčastějších dotazů s odpověďmi ohledně přípravy kávy pomocí moka konvičky.

Mohu moka konvičku naplnit poloviční dávkou?

Ne, obecně tohle nedoporučujeme. Pokud přidáte méně vody a méně namleté kávy, dojde k poklesu chutě, síly i kvality kávy. Díky menšímu množství vody by se mohlo dokonce stát, že nevznikne dostatečný tlak a proto by moka konvička nevytvořila očekávaný výsledek.

Pokud si nevíte rady s výběrem požadovaného objemu, radíme vzít si raději menší moka konvičku. Doporučujeme také přemýšlet nad tím, pro kolik lidí budeme nejčastěji kávu připravovat.

Kolik kávy mohu z moka konvičky připravit?

Každá moka konvička má uvedeno, kolik šálků kávy můžete z jedné přípravy vytvořit. Obecně platí, že jeden šálek kávy připravený v moka konvičce má přibližně 30-40 ml.

Moka konvička je totiž určena pro přípravu kávy podobné espressu, (pozn. avšak nedokáže se s ním srovnávat, jelikož nemůže dosáhnout takového tlaku, jako je to u kávovarů na přípravu espressa). Pokud je na vás šálek kávy moc silný, můžete si kávu "prodloužit" přidáním horké vody a vznikne vám káva podobající se především lungu.

Nedoporučujeme se řídit množstvím nalité vody do spodní nádržky, protože při správném užívání vždy v dolní nádržce asi čtvrtina vody zůstane.

Káva z moka konvičky neteče, jen prská – co mám dělat?

Pravděpodobně máte moc velký plamen, nebo v případě varné desky moc vysoký výkon. Jakmile uvidíte kávu vytékat z horního dílu moka konvičky, doporučujeme stáhnout plamen nebo snížit výkon varné desky.

Doporučujeme také plnit nádržku moka konvičky předehřátou vodou, čímž docílíte rychlejšího tvoření páry a snížíte riziko přepálení samotné kávy.

moka-konvicka-prskani-600x400px

Jak často a jakým způsobem máme umývat moka konvičku?

Náš názor je takový, že po každé přípravě by se měla moka konvička umýt, aby byla krásně čistá a připravená pro další várku kávy. Případné zaschlé zbytky kávy mohou silně ovlivňovat chuť následně připravované kávy.

Moka konvička by však neměla být nikdy myta saponáty ani houbičkami od saponátů! Myjte proto moka konvičku jen horkou vodou a rukou.

Jak správně připravovat kávu v moka konvičce?

Tomuto tématu se podrobněji věnujeme v následujícím článku - Postup přípravy kávy v moka konvičce.

Je moka konvička funkční na indukci?

Existují klasické moka konvičky na indukční desku, některé ale bohužel na indukci uzpůsobené nejsou – v případě, že vámi zakoupená moka konvička není funkční na indukci, doporučujeme zakoupit adaptér na indukci, na který posléze moka konvičku položíte.

Někdy se ovšem může stát, že i když je moka konvička určená na indukci, indukce nemusí sepnout kvůli malému průměru spodní nádržky. Doporučujeme Vám proto nejprve vyzkoušet indukci s nádobou o podobném průměru, jako má Vaše vybraná moka konvička.

Co mám dělat, když uniká pára ze spoje mezi nádobkami?

Tento problém může mít dvě řešení, kdy prvním řešením je jednoduchá kontrola dotažení obou dílů k sobě - aby moka konvička vytvořila dostatečný tlak, oba díly na sebe musí pevně přiléhat - pokud tak není, pára ze spoje uniká. 

Máte vrchní i spodní nádobku dostatečně utaženou? Pravděpodobně máte staré a nefungující těsnění. 

Průměrná výdrž těsnění je individuální, obvykle záleží na četnosti užívání konvičky. Běžně by mělo těsnění vydržet asi 2 roky.

Doporučujeme proto výměnu opotřebovaného kusu za nové těsnění - jednoduše vyjměte staré (gumový kroužek ve spoji) a nahraďte ho novým. Poté bude moka konvička opět fungovat tak, jak má.

Jak moka konvičku správně skladovat?

Po přípravě kávy a následnému umytí celé moka konvičky nesmíme zapomenout na její správně vyschnutí. Pokud bychom nenechali konvičku správně vyschnout, může vlhkost způsobit tvorbu nepříjemného zápachu, který následně ovlivní přípravu samotné kávy.

Taktéž nedoporučujeme moka konvičku skladovat sešroubovanými částmi napevno - nejlépe necháváme konvičku rozloženou, aby případná vlhkost nezpůsobila dříve zmíněný problém se zápachem.

Přejeme vám pohodové chvilky u šálku dobré kávy.