Vážení zákazníci, nové objednávky budeme expedovat ve čtvrtek a doručovány budou po Velikonocích dle jednotlivých dopravců. Přejeme krásný prodloužený víkend. 😊🐣

Mezinárodní den vody: Jaká voda je nejzdravější?

Voda je neoddělitelnou součástí našich životů a podstatou existence naší planety. Právě proto 22. března připomíná její důležitost Mezinárodní den vody, který byl určen od roku 1993 a navržen o rok dříve v rámci Agendy 21 na jednání UNCED v Rio de Janeiru, v Brazílii.  Voda je zároveň pilířem pitného režimu. Denně bychom měli vypít 30 až 40 ml na kilogram naší hmotnosti, což znamená, že celkové množství se z pravidla pohybuje od 2 do 3 litrů. Ve vzduchu se však pohybuje otázka: Jaká voda je nejdravější?

meyinarodni_den_vody_1024x704px

Voda z kohoutku nebo voda balená

Už několik let se řeší dilema, zda volit na pití vodu z vodovodního kohoutku, kde vodárny ručí za její nezávadnost, nebo balenou. Mnoho lidí se domnívá, že balené vody jdou zdravější a bezpečnější, ale jak voda z kohoutku, tak i balená musí splňovat stejné podmínky, normy a předpisy kvality, aby mohla být pitná a lidskému organismu nezávadná. Vědci se touto otázkou zabývají již několik let a výzkumy vycházejí trochu rozdílně.

Kohoutková voda

Některé výzkumy uvádějí, že na typu vody opravdu nezáleží a že jsou obě varianty na téměř totožné úrovni. Některé výzkumy však upozorňují, že voda z kohoutku může obsahovat škodlivé látky. Transport mezi vodárnou a odběratelem není bez rizika, jelikož z čističek odtéká tekutina obohacená o chlor, polyfosforečnany a síran hlinitý. Bez těchto látek by voda totiž neodpovídala hygienickým požadavkům. Dusičnany ani fosforečnany v ní však nejsou obsaženy v takovém množství, které by škodilo lidskému zdraví. Jestliže Vás ale zajímá, jak se zbavit přebytečných látek, tak odpověď je jednoduchá. Stačí vodu převařit, nechat odstát nebo využít filtrační konvici (odkaz vede na náš druhý e-shop NašeObchody.cz). Uhlíkový filtr dokáže odstranit určité látky z vody a zlepšuje její kvalitu. Filtry by se však neměly vyhazovat do odpadu, proto je výrobci sbírají zpět k dalšímu použití.  

Balená voda

Stejně jako voda z kohoutku, tak i balené vody procházejí přísnými testy, které musí prokázat obsah množství různých látek. I tak se ale u tohoto typu nacházejí určitá rizika. Prvním z nich je nesprávné skladování. Například v případě skladování na slunci se může balená voda zakalit a současně se z plastového obalu do vody mohou dostat nežádoucí látky. Přečtěte se náš článek o bezpečnosti plastů v kuchyni Riziko však může vzniknout už při plnění pet lahví ve výrobě. Voda může být kontaminována různými bakteriemi, které se mohou v lahvi pomnožit a způsobit zdravotní potíže.

balena_voda_1024x704px

Balených vod je několik různých druhů. Patří mezi ně minerální vody, pramenité, ale i například kojenecké. Na pohled mohou působit nejzdravěji minerálky, které obsahují draslík, sodík, hořčík, vápník a další prospěšné prvky. Musíme být však obezřetní, jelikož například nadměrné množství sodíku může být jednou z příčin vysokého krevního talku. Maximum je 100 mg na litr, ale některé minerálky obsahují dokonce pětinásobek. Proto rozhodně nezapomínejte číst složení a hodnoty, popřípadě dát raději přednost nesycené balené vodě. Minerálky jsou svým způsobem léčivé, ale ani tak se nedoporučuje dlouhodobé pití vyššího množství. Jedním z rizik může být například tvorba ledvinových kamenů

Ochucené balené vody

Ochucené vody jsou atraktivním sladkým pitím především pro děti a mladistvé. Jedná se o vody, do kterých se obvykle přidává glukózo-fruktózový sirup, fruktóza, která dává vodě chuť. Tyto typy balené vody rozhodně nelze považovat za zdravé. I kdyby byla volena varianta light s příchutí, tak stále obsahuje éčka, barviva, ochucovadla, umělá sladidla. Nepředstavují sice pro tělo velkou zátěž, ale doporučit je jako prospěšné nebo dietní rozhodně nelze.

Jestliže si ale potrpíte na perlivé vody, výbornou variantou je využití výrobníků sody. Mezi nejznámější značku těchto výrobníků patří pravděpodobně SodaStream. Nejenom že tak snížíte spotřebu plastu, ale pokud nevyužijete ani ochucené sirupy, odbouráte i nezdravý cukr. Podívejte se na produkty od SodaStreamu.

SODASTREAM_banner_NASEOBCHODY_produkt_945x574

Jakou vodu tedy pít

Výhodou balených vod je asi pouhá dostupnost, chceme-li se urgentně napít. Oproti tomu zde stojí obrovská nevýhoda, čímž jsou plastové obaly, které velmi zatěžují životní prostředí. České republika má opravdu přísně stanovené standardy a normy, jimiž kontroluje kvalitu pitné vody, proto opravdu není nutné se obávat nějakého nežádoucího zdravotního dopadu vody z vodovodního kohoutku, jež je dokonce 500x levnější než balená. A pokud se bojíte, že máte u sebe doma ve vodě nějaké nežádoucí látky, popřemýšlejte například o koupi filtru, který Vás jich zbaví.

Naše doporučení, kdy začít pít

Lidský organismus je po spánku dehydratovaný, proto se doporučuje pít na lačno hned po probuzení. Neměla by se však pít studená voda, a to ani v létě. Nejlepší volbou je vlažná voda, může být i s citrónem, který nastartuje metabolismus a dostanete tak do těla vitaminy B, C, antioxidanty, minerály a esenciální oleje. Podpoříte tím i trávicí systém, zlepšíte imunitu a může to mít kladný vliv na snižování váhy. Jestli Vás zajímá o hubnutí více, přečtěte si náš další článek, kde uvádíme 10 rad, jak zhubnout. 

A co dělat během Mezinárodního dne vody?

Letošní Světový den vody proběhne pod mottem „Podzemní voda je neviditelná, ale její dopad je viditelný všude“. Mnoho vodárenských společností si v rámci něj připravilo doprovodný program. Například Čistírna odpadních vod České Budějovice si připravila Den otevřených dveří na 26. března. Pro více inspirace, co dělat během Mezinárodního dne vody ve Vašem okolí se podívejte na webový portál NAŠE VODA.