Jak vybrat dětskou jídelní soupravu? 5 jednoduchých rad

 jak-vybrat-detske-nadobi-1024x704px

Dětství je plné radosti a objevování nových věcí, a co by mohlo být radostnější než první samostatné jídlo malých dobrodruhů? Dětské jídelní sady jsou nejen praktické, ale také mohou přispět k vytváření pozitivních jídelních návyků u dětí.

Při výběru správné dětské jídelní sady je třeba zvážit několik faktorů, jako je materiál, design, bezpečnost a funkčnost. V tomto průvodci pro rodiče vám představíme užitečné tipy, které vám pomohou udělat informované rozhodnutí při nákupu dětského nádobí pro vaše malé jedlíky.

Zvolte vhodný materiál

Dětské jídelní sady jsou na trhu k dostání v několika různých materiálových provedeních. Zvažte materiál, který nejlépe vyhovuje potřebám vaší rodiny a preference vašich dětí.

  • Porcelán je královnou kuchyně. Elegantní a velmi odolný materiál přináší k jídelnímu stolu estetiku a nádech luxusu. Snadné čištění s možností mytí v myčce a odolnost proti poškrábání jsou jeho vyhledávané přednosti. Určitě také uvítáte možnost ohřevu v mikrovlnné troubě
  • Plast se je lehký a praktický materiál, ideální pro každodenní použití. Naše plastové jídelní sady jsou bez obsahu BPA a splňují nejvyšší standardy bezpečnosti pro děti. Předností je nízká hmotnost a odolnost proti poškození.
  • Silikon patří mezi moderní materiál, který se do kuchyní dostává v posledních letech. Obrovskou předností je téměř nezničitelnost, možnost použití v myčce, mikrovlnce či mrazničce.

Bezpečnost na první místě

Bezpečnost je klíčovým faktorem při výběru dětské jídelní sady. Ujistěte se, že vybrané produkty jsou vyrobeny z bezpečných materiálů, které neobsahují škodlivé látky.

U porcelánu nemusíte mít o bezpečnost obavy. Jedná se o kvalitní materiál vyrobený z čistě přírodních složek (živec, křemen, kaolin). Předností je zdravotní nezávadnost, možnost styku s potravinam bez přejímání chutí a nakonec snadná údržba.

Velké výhody plastu jako je nízká hmotnost a odolnost jsou vykoupeny nutností brát zřetel na jeho složení a vlastnosti. Plastů existuje celá řada. Pokud plast přichází do styku s potravinami, tak by na toto měl být certifikován, o což díky přísným normám nemusíte mít v Evropské unii obavy. Mějte se ale na pozoru před plasty, které obsahují látky jako BPA (bisfenol A). BPA je chemická látka používaná při výrobě některých plastů a může mít negativní dopady na zdraví, zejména u malých dětí. Proto je důležité vybírat dětské jídelní sady označené jako "BPA-free", což znamená, že neobsahují zmíněnou škodlivou látku.

detske-jidelni-sady-bpa-oznaceni-1024x704px

✅ Bezpečnosti plastů v kuchyni se věnujeme již delší dobu. Přečtěte si náš článek o bezpečném používání plastů v kuchyni, kde se dozvíte více informací nejen o BPA, ale zejména pak rady, jak s plasty zacházet a na co si dát pozor.

Na designu také záleží

Design dětské jídelní sady je neméně důležitým aspektem při výběru. Vhodným dekorem či barevnou kombinací dokážete holky i kluky zaujmout a vytvořit jim pozitivní jídelní návyky. Velmi oblíbenými dekory jsou například ty s krtkem, princeznami nebo se zvířaty.

Neopomeňte praktické prvky, jako jsou protiskluzové přísavky na talířích a miskách nebo ergonomicky tvarované rukojeti na hrníčcích. 

Snadná údržba a odolnost

Při výběru dětské jídelní sady zvažte také, jak snadno se čistí a udržují. Ať už vybíráte dětské nádobí z jakéhokoliv materiálu vždy si ověřte, že ho můžete používat v myčce nádobí, která nabízí pohodlné a rychlé řešení umývání. Nejčastější překážkou může být zdobení a dekory na porcelánovém nádobí, které se může vymývat. U plastu pak narazíme buď na omezení teploty při mytí nebo rovnou zákaz pro používání v myčce. Naprosto bezproblémový je pak silikon, který myčku velmi dobře snáší.

detske-jidelni-sady-thun-krtek-1024x704px

Značka a kvalita

Zkuste vybírat dětské jídelní sady od renomovaných výrobců, jako jsou Orion, Canpol Babies, Florina, Banquet a Lovi. Tyto značky jsou známé pro svou kvalitu a bezpečnost svých výrobků, což je pro rodiče klíčové. A v neposlední řadě nezapomínáme ani na tradiční české výrobce porcelánového nádobí Thun a Dubí. Nabízí zajímavé dětské sady s nápaditými dekory a vzory pohádkových postaviček.

Ve světě dětských jídelních sad jsme tu pro vás, abychom vám usnadnili výběr, který přinese radost nejen vašim dětem, ale i vám samým. Věříme, že vám tyto rady usnadní výběr a pomohou najít tu nejlepší sadu pro vaše děti. Dbejte při výběru opatrnosti a klaďte důraz na bezpečnost a komfort vašich malých jedlíků.

Pohodový výběr vám přeje
NašeNádobí.cz