Jak vybrat pánev? Pomůžeme s výběrem té správné

Vybrat správnou pánev je jednoduchá záležitost. Ale i ta má pár pravidel, které musíme dodržet, pokud od ní chceme nejlepší výsledky. Přesněji řečeno to nejsou pravidla jako spíš specifikace, které od ní očekáváme.

jak_vybrat_panev_1024x704px

Výběr dle sporáku či varné desky

Jako první věc bychom se měli zaměřit na jakou varnou desku pánev použijeme. V našich kuchyním existuje více druhů ohřevu a vybraná pánev nemusí být pro daný zdroj tepla vhodná.

Pokud máme například indukci, může se stát, že ne všechny pánve na ní budou sloužit. Které na ní budou fungovat, jsou vyrobeny z titanu, mědi nebo oceli, případně mají konstrukčně upravené dno, které se také nazývá sendvičové. Poznáme je tak, že při koupi mají na štítku symbol cívky nebo je otestujeme magnetem, pokud na pánvi drží bude fungovat na indukci.

U dalších typech ohřevu jako je sklokeramika, elektrická plotýnka či plynový hořák se s problémy nesetkáváme. Problém ale může nastat u nestandardního ohřevu jako je otevřený oheň. Čas od času se může stát, že chceme pánev použít na grilu nebo nad otevřeným ohněm. Otevřený oheň má jiné vlastnosti než například plynové hořáky. Ohřívá totiž větší plochu, reaguje na poryvy větru a během vaření může měnit svou velikost, teplotu a směr ohřevu. Díky tomu bychom měli vybírat speciální pánve na otevřený oheň, které jsou na zmíněné podmínky připravené.

TIP Při výběru pánve zbystřete, pokud budete vařit na indukčních plotýnkách nebo na grilu!

Výběr dle materiálu

Další důležité specifikum je materiál. Jak jsme si řekli – měď, titan a ocel fungují na indukci, avšak fungují i na ostatní varné desky. Každý materiál mé svá specifika a použití.

  1. Nepřilnavé pánve patří mezi nejběžnější a nejčastější nádobí v našich kuchyních. Jejich základem je kovové tělo vyrobené z litého nebo lisovaného (kovaného) hliníku, uhlíkových ocelí, mědi nebo titanu. Na to se pak nanáší nepřilnavá teflonová (PTFE) vrstva.
  2. Oblíbené jsou také keramické pánve. Stejně jako u nepřilnavých pánví je tělo tvořeno kovovým korpusem. Na ten je pak nanesen keramický nepřilnavý povrch, který je bez obsahu PTFE a PFOA. Snižuje zdravotní riziko při používaná tohoto nádobí.
  3. Stále se můžeme také setkat s nerezovými pánvemi. Jejich tělo a povrch je tvořen čistě nerezivějící ocelí. Smažení na takové pánvi může být až nemožné pokud nedodržíme správný postup. Nerezová pánev se musí před smažením "vypálit" pomocí oleje a očistit. Teprve pak na ní můžeme pohodlně vařit bez obav z přichytávání.
  4. Dalšími méně zastoupenými materiály mohou být například pánve se smaltovaným povrchem, které můžete znát od české značky Belis anebo litinové pánve, které se hodí do trouby a na otevřený oheň.

litinova_panev_lamart_1024x704px

Výběr dle typu pánve

Když máme správně vybrán materiál, další zaměření je to, na co pánev použijeme. Máme na výběr z WOK pánve, grilovací pánve, pečící pánve a pánve na palačinky.

  1. WOK pánev je hluboká a slouží hlavně k rychlému opečení masa. Ale lze na ní i fritovat, pražit ořechy, ale i připravit polévku.
  2. Steakové pánev poznáme tak, že její dno je vroubkované a ve většině případů je obdélníkového tvaru. Používá se výhradně k přípravě masa (steaků) a ryb.
  3. Palačinková pánev má nízké okraje, aby se lépe pracovalo s tenkými plackami těsta.
  4. Lívanečníky jsou pánve dělené do několika kulatých prohloubených částí, které usnadňují přípravu lívanců, volských ok nebo placek.
  5. Paella je druh pánve ideální na přípravu a servírování španělského národního pokrmu z rýže, zeleniny a mořských plodů. 

Výběr správné velikosti

Určitě bychom neměli zapomínat na zvolení správné velikosti. Na výběr máme z malých (do průměru 24 cm), středních (průměr mezi 25 až 30 cm) a velkých (nad 31 cm).

Popřemýšlet bychom měli také na tím, zda pánev budete používat jen na desce nebo ji budete dávat i do trouby. Tady je důležité zvolit takovou, která bude mít odnímatelnou rukojeť.

Pokud jsme si na všechna předešlá kritéria našli odpověď, máme po starostech a není problém vybrat dokonalou pánev.