Medové vánoční perníčky

Vánoce jsou nejen svátky, kdy se potkáváme se svými blízkými, ale každý z nás se určitě nejvíce těší na hromady jídla a hlavně cukroví. Každý má to své oblíbené, ale nikdo z nás nepohrdne lahodnými perníčky. Do pečení i zdobení můžeme zapojit celou rodinu, protože výroba je opravdu snadná a vykrajovátky můžete vyrobit tradiční a nápadité tvary perníčků. Pustíme se do toho!

Suroviny na perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 140 g cukr moučka
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • lžička jedlé sody

Postup přípravy těsta a pečení

  1. Oddělíme si žloutek od bílku a z bílku vyšleháme sníh.
  2. Rozehřáté máslo, cukr, med a žloutky pořádně promícháme. Přidáme prosité sypké směsi s kořením a sníh. Vše dobře zpracujeme a uhlazené těsto vložíme do moukou vysypané nádoby. Přikryté necháme odpočinout několik hodin v lednici.
  3. Poté na válu těsto vyválíme na tloušťku cca 4 mm. Pomocí vykrajovátek vyrobíme různé tvary perníčků a jednotlivé kousky poskládáme na pečící plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180° na zhruba 10-12 minut.

Příprava polevy na perníčky

Na polevu vám stačí 1 bílek a 140 g moučkového cukru. Prositý cukr s bílkem zašleháme do hladké směsi (pokud je moc tuhá přidáme pár kapek vody, pokud moc řídká cukr) a zdobíme. Do polevy můžeme přidat také pár kapek citrónu. Získá pak svěží chuť.

Tipy a triky

  • Perníčky budou měkké ihned po vychladnutí, není potřeba nechat odležet.
  • Aby perníčky získaly lesklý povrch po vytáhnutí trouby je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vajíčkem.
  • Pokud perníčky nechcete po upečení zdobit, stačí je před vložením do trouby potřít vejcem a posypat dortovým zdobením.
  • FIT verze
    • pšeničnou mouku vyměníme za špaldovou nebo mandlovou mouku (použít můžeme i namleté ovesné vločky)
    • místo másla použijeme kokosový olej
    • vynecháme cukr, můžeme přidat více medu nebo přírodní sladidlo
  • VEGAN verze
    • jako u FIT verze vyměníme mouku za špaldovou, máslo za kokosový olej, cukr za přírodní sladidlo (můžeme použít javorový sirup)
    • namísto vejce použijeme lžíci lněných semínek se 3 lžícemi vody

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení