Recept na medové vánoční perníčky

medove_pernicky_1024x704px

Vánoce jsou nejen svátky, kdy se potkáváme se svými blízkými, ale každý z nás se určitě nejvíce těší na hromady jídla a hlavně cukroví. Každý má to své oblíbené, ale nikdo z nás nepohrdne lahodnými perníčky. Do pečení i zdobení můžeme zapojit celou rodinu, protože výroba je opravdu snadná a vykrajovátky můžete vyrobit tradiční a nápadité tvary perníčků. Pustíme se do toho!

Suroviny na perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 140 g cukr moučka
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • lžička jedlé sody

Postup přípravy těsta a pečení

  1. Oddělíme si žloutek od bílku a z bílku vyšleháme sníh.
  2. Rozehřáté máslo, cukr, med a žloutky pořádně promícháme. Přidáme proseté sypké směsi s kořením a sníh. Vše dobře zpracujeme a uhlazené těsto vložíme do moukou vysypané nádoby. Přikryté necháme odpočinout několik hodin v lednici.
  3. Poté na válu těsto vyválíme na tloušťku cca 4 mm. Pomocí vykrajovátek vyrobíme různé tvary perníčků a jednotlivé kousky poskládáme na pečící plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180° na zhruba 10-12 minut.

Příprava polevy na perníčky

Na polevu vám stačí 1 bílek a 140 g moučkového cukru. Prosetý cukr s bílkem zašleháme do hladké směsi (pokud je moc tuhá přidáme pár kapek vody, pokud moc řídká cukr) a zdobíme. Do polevy můžeme přidat také pár kapek citrónu. Získá pak svěží chuť.

Tipy a triky

  • Perníčky budou měkké ihned po vychladnutí, není potřeba nechat odležet.
  • Aby perníčky získaly lesklý povrch po vytáhnutí trouby je mašlovačkou pomažte rozšlehaným vajíčkem.
  • Pokud perníčky nechcete po upečení zdobit, stačí je před vložením do trouby potřít vejcem a posypat dortovým zdobením.
  • FIT verze
    • pšeničnou mouku vyměníme za špaldovou nebo mandlovou mouku (použít můžeme i namleté ovesné vločky)
    • místo másla použijeme kokosový olej
    • vynecháme cukr, můžeme přidat více medu nebo přírodní sladidlo
  • VEGAN verze
    • jako u FIT verze vyměníme mouku za špaldovou, máslo za kokosový olej, cukr za přírodní sladidlo (můžeme použít javorový sirup)
    • namísto vejce použijeme lžíci lněných semínek se 3 lžícemi vody

Přejeme vám dobrou chuť.