Karamelové polevy k podzimnímu pečení

karamelova-poleva-sklenice-1024x704px

Jelikož začalo mé oblíbené období, kdy peču samé sladké dobroty, rozhodla jsem se napsat recept na skvělé karamelové polevy, kterou dokončuji téměř vše, například jablečné nebo dýňové koláče.

Rychlá karamelová poleva

  • 150 g cukru krupice
  • 150 ml vody

Do menšího nerezového hrnce si dejte vodu i cukr a za stálého míchání ohřívejte na mírné až středním plameni. Zahříváním voda zhoustne a nakonec i zhnědne. Dejte pozor, aby se vám poleva nezačala připalovat. Když má poleva zlatavou barvu je hotová a můžete ji použít k dozdobení koláčů. Dá se s ní hezky pracovat, když si ji naberete na lžící a necháte karamel volně stékat na pečící papír a tak "kreslíte" různe vzory. Po zchladnutí se dají snadno odloupnout a vytvoří efektní ozdobu třeba i na dortu.

Smetanová karamelová poleva

  • 150 ml smetany ke šlehání 
  • 150 g cukru krupice

Do vyššího nerezového hrnce nasypte cukr a na mírném plamenu jej míchejte a nechte pomalu rozpouštět. Počkejte až zkaramelizuje do zlatově hněda a opět dávejte pozor, aby se nepřipálil. Opatrně vmíchejte smetanu a počítejte s tím, že se vám cukr ztvrdne. Když jej znovu začnete zahřívat i se smetanou, tak se hrudky rozpustí a smísí se smetanou, proto nepřestávejte míchat. Jakmile se vám opět vytvoří hladká poleva, nechte ji zchladnout a můžete ji použít na jablečné koláče nebo panna cotty.

karamelova-poleva-kolac-1024x704px

Jak vyčistit hrnec od karamelu

Když jsem dělala karamelovou polevu poprvé, málem celé mé snažení skončilo pláčem. V hrnci zůstalo spoustu karamelové polevy, tvrdé jako kámen. Snadno jsem si však poradila, když jsem do hrnce dala vodu a přivedla ji k varu. Karamel se rozpustí, smísí s vodou a umytí pak bude snadné.

Přejeme vám dobrou chuť.


Série receptů na zákusky a buchty