Vážení zákazníci, nové objednávky budeme expedovat ve čtvrtek a doručovány budou po Velikonocích dle jednotlivých dopravců. Přejeme krásný prodloužený víkend. 😊🐣

Příprava výborné domácí pizzy. Udělejte radost sobě a nejbližším.

Pizza patří mezi nejznámější a nejoblíbenější jídla. Svůj domov má v Itálii, kde ji vyšperkovali k dokonalosti, a odtud se následně rozšířila do všech koutů světa. V dnešní rozmanité nabídce druhů si tu svou vybere každý. Dochutit ji můžeme zeleninou, salámy, sýry, a dokonce i ovocem. Zrovna u ovoce se vede dlouholetá pizzová válka – ananas na pizze? Ano či ne? Každý svého gusta strůjce, buď to milujete nebo nesnášíte. Avšak u lahodné pizzy nejde o doplňující suroviny, nejdůležitější je těsto a králem chuti je základ. Pojďme si připravit skvělou domácí pizzu.

domaci_pizza_1024x704px

Než bychom tady vyjmenovali všechny druhy pizzy, postavili bychom mezitím celou pizzerii. Je jich opravdu mnoho, mezi nejznámější patří samozřejmě Margherita, Proscuitto, Capricciosa, Hawai a další. Velké oblibě se také těší pizza se smetanovým základem, jako je například Quattro Formaggi nebo Bianca.

Jak jsme již napověděli, pizza je nejznámější hlavně díky Itálii. Ale ještě před Římany, starověcí Egypťané připravovali jednoduché koláče na způsob pizzy. První pizzerie začaly vznikat koncem 17. století hlavně díky velkému rozvoji užívání rajčat. Pizza už vypadala v podstatě tak, jak ji známe my teď.

Celosvětově nejznámější pizza Margherita se zrodila v Neapoli na konci 19. století. Pojmenovaná byla podle královny Margherity, jako výraz úcty při sjednocení Itálie. Velkou roli na ni hrají barvy. Rajčatová omáčka – červená, bazalka – zelená, sýr – bílá, tyto tři barvy obsahuje italská vlajka

Pizza přišla k veliké oblibě. Stala se tzv. fastfoodovým jídlem. V půlce 20. století se začalo prodávat předpřipravené těsto, aby si lidé mohli udělat pizzu podle sebe v pohodlí domova. Bratři Celentanovi přišli v roce 1957 na trh s takovou bombou, že se okamžitě uchytila. Je tím mražená pizza, která je hotová do deseti minut. Lidé si ji oblíbili díky rychlé a hlavně jednoduché přípravě.

Příprava domácího těsta na pizzu

Abychom nezůstali jen u historie, tak se teď vrhneme na přípravu domácí pizzy. Nejdůležitější na začátek je připravit si těsto. Právě to je nejdůležitějším prvkem, který ovlivňuje chuť a požitek z celého jídla. Přípravu těsta se nesnažte zbytečně urychlit, ale dbejte na kvalitní suroviny a dodržený postup. Také platí, že opakování je matka moudrosti a s každým dalším těstem se budete zlepšovat až nakonec ovládnete jeho dokonalou přípravu. Existoje několik způsobů, jak těsto připravit. Společně si projdeme 2 základní.

1) Těsto pomocí kvásku 

Budeme potřebovat: lžíci kvásku, 600 g pšeničné mouky, 400 ml vody, 1-2 lžíce oleje, lžička soli

  1. Lžíci kvásku promícháme s 100 ml vody. Poté přidáme 100 g mouky a utvoříme hladkou tuhou směs, kterou přikryjeme a necháme cca 12 hodin odležet.
  2. Zbytek mouky smícháme se solí a s mícháním přilíváme vodu. Přidáme uležený rozkvas a olej.
  3. Všechno společně pořádně promícháme. Vložíme do velké mísy, přikryjeme utěrkou a opět necháme odpočinout. Teď stačí 3 hodinky. 
  4. Těsto si rozdělíme na 4 části. Každou část vyválíme na kulatou placku. Okraje trošku srolujeme, aby byly vyšší a ingredience nepřetekly.
  5. Takto vytvořené placky vkládáme na plech s pečícím papírem.

domaci_pizza_testo_1024x704px

2) Těsto pomocí kvasnic

Budeme potřebovat: ½ kostky droždí (20 g), 0,5 lžičky cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička soli

  1. Rozdrobené droždí promícháme v trošce vlažné vody a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. 
  2. Kvásek vložíme do větší mísy a přidáme mouku, olej a sůl. Postupně přiléváme vlažnou vodu (cca 300 ml), dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Z těsta si uděláme bochánek, který v míse poprášíme moukou a utěrkou. Necháme 1-2 hodiny odpočívat.
  4. Po nakynutí těsta jej rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme na tenkou placku. Okraje vyvýšíme.
  5. Vkládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Základ na pizzu

Pokud máme těsto, můžeme začít s přípravou základu. Nejčastěji se můžeme setkat s rajčatovou variantou, která se v italštině nazývá sugo di pomodoro. Při přípravě pizzy se zkuste vyhnout použití kečupu.

1) Rajčatový základ

Budeme potřebovat: konzervu sekaných rajčat (400 g), 2 lžíce olivového oleje, menší cibuli, špetku oregana a soli

  1. Cibuli si nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli, kterou jemně opečeme. Poté vložíme rajčata.
  2. Směs necháme probublat 15 minut. Přidáme sůl a oregano a ještě 5 minut vaříme. Necháme vychladnout.
  3. Po vychladnutí můžeme směs rozmixovat, aby cibule nebyla tak výrazná.

domaci_pizza_rajcatova_omacka_1024x704px

2) Smetanový základ

Budeme potřebovat: 1 kelímek smetany 33 % (250 ml), 1 mozzarella, 1 stroužek česneku.

  1. Mozzarellu nakrájíme na menší kostičky. Vložíme do mixéru.
  2. Přidáme smetanu a česnek. Mixujeme, dokud nevznikne hustá hmota.

Suroviny a pečení

Na vytvořené, vyválené těsto přidáme základ a doplníme různými surovinami. Nejčastěji se přidává šunka a strouhaný sýr. Takto připravenou pizzu můžeme dát upéct.

Nejchutnější varianta je v tradiční peci na dřevo, díky stoupající teplotě vznikne jemně spálená a zároveň nadýchaná pizza.

V elektrické a plynové troubě můžeme použít plech nebo tzv. pizza kámen. Trouba musí být zahřátá na 250° a více. Na plechu při použití pečícího papíru pizza při dopečení nemusí být křupavá, při nepoužití se hrozí, že se nám k plechu přilepí. Nejlepší je použití kamene. Jeho povrch je samozřejmě nepřilnavý a pizza bude krásně křupavá. 

Pizzu lze také připravit na grilu, opět za použití kamene. Gril musí být uzavřený z obou stran, aby se propekla.

Ve všech variantách je nutné pizzu kontrolovat, většinou stačí 15-20 minut k dokonalému upečení.

Recept na pizzu Margherita

Jistě nesmíme zapomenout na ukázku receptu nejznámější pizzy Margherity. Připravit těsto umíme, takže zbytek bude hračka.

Budeme potřebovat: těsto na pizzu, 300 g loupaných rajčat, olivový olej, sůl, lžička cukru, 300 g mozzarelly, lístky bazalky

  1. Loupaná rajčata společně s kapkou olivového oleje, cukrem a solí rozmixujeme do hladka.
  2. Na vyválené těsto natřeme připravenou rajčatovou směs.
  3. Dozdobíme plátky mozzarelly a bazalky.
  4. Vkládáme do vyhřáté trouby.

domaci_pizza_margherita_1024x704px

Recept na fit pizzu

Budeme potřebovat: 1 vejce, 50 g polotučného tvarohu, 20 g ovesných vloček, sůl, pepř, sušený česnek, trochu vody, kečup, 30 g kuřecí šunky, 20 g strouhané mozzarelly

  1. Rozšleháme vejce. Přidáme tvaroh a rozmixované ovesné vločky. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme česnek. Přimícháním trochy vody nám vznikne směs.
  2. Tuto směs dáme na plech s pečícím papírem a necháme péct 10 minut na 150°.
  3. Mírně opečené těsto vytáhneme z trouby a potřeme kečupem, naskládáme na něj šunku a posypeme sýrem; popřípadě můžeme přidat bazalku nebo cokoliv máme rádi.
  4. Znovu necháme zapéct a můžeme jíst.

A na závěr pár tipů pro nejlepší výsledky

  • Hotovou právě vytaženou pizzu pokapejte trochou olivového oleje.
  • Bazalku můžeme přidat na pizzu až po upečení, aby byla čerstvá a nespekla se.
  • Pizzu posypejte sýrem až po polovině pečení, aby nebyl zbytečně moc křupavý.
  • Nebojte se i netradičních tvarů, pizza nemusí být nutně kulatá.
  • Servírování pizzy vám usnadní dostatečně velký talíř na pizzu a speciální krájecí kolečka z nerezové oceli.
  • Pokud si na pizzu chcete přidat zeleninu, doporučujeme předem uvařit nebo použít z plechovky, to platí i u ovoce.
  • Jakékoliv maso, kterým si chcete pizzu vylepšit, nejdříve lehce osmahněte ta pánvi, ať se nestane, že by se nestihlo dostatečně propéct.
  • Zbyla vám pizza a chcete si ji dát na druhý den, ale bojíte se, že při ohřívání v mikrovlnné troubě ztvrdne? Přidejte k ohřívání sklenici s vodou. Když se pizza ohřeje, bude jako čerstvá.
  • Tento tip ocení milovníci sýra. Pokud si okraje více zahnete a dáte do nich kousky taveného sýra, vznikne nadýchaný sýrový okraj, který se bude roztékat.
  • Pokud bojujete s časem tak místo domácího rajčatového základu můžete použít jeho konzervovanou variantu.
  • Přípravu si případně můžete urychlit také použitím předem připraveného těsta. Jako netradiční variantu můžete také použít tortillu, kterou obložíme jako normální pizzu a necháme chvíli zapéct.
  • Tento tip ocení milovníci sýra. Pokud si okraje více zahnete a dáte do nich kousky taveného sýra, vznikne nadýchaný sýrový okraj, který se bude roztékat.

Závěrem, doufáme, že jsme vám čtením udělali chuť na tuto lahůdku, kterou milují obyvatelé po celém světě. Pokud nejste zrovna příznivcem pizzy, určitě doporučujeme vyzkoušení podle našich domácích receptů a změníte názor.