Recept na osvěžující nepečený jahodový dort

Svátek zamilovaných, známý jako svátek svatého Valentýna, je již od jeho vzniku opředen legendami. Nikde není zcela jasně řečeno, z čeho se svátek zrodil, ale každý rok se snažíme udělat radost své drahé polovičce nějakou alespoň malou pozorností. A jak říkaly už naše prabáby, „láska prochází žaludkem“! Právě proto jsme si pro vás přichystali jednoduchý recept na nepečený jahodový dort.

recept_jahodovy_dort_1024x704px

Obr. 01: Jahodový dort se skvěle hodí jako překvapení k valentýnské oslavě nebo jako letní osvěžení.

Připravme si suroviny

  • 500 g tradičního pomazánkového
  • 400 g zakysané smetany (obsah tuku 16 %)
  • 300 g máslových sušenek
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka (+ na oslazení jahod dle chuti)
  • 500 g čerstvých jahod
  • 100 ml portského likérového vína
  • přibližně 300 ml vody
  • 75 g želatiny s jahodovou příchutí

Postup přípravy nepečeného korpusu

  1. Do misky si najemno nadrobíme 300 gramů máslových sušenek, ke kterým přilejeme 250 gramů rozpuštěného másla a pořádně promícháme. Důležité je, aby se sušenky s máslem dobře spojily.
  2. Připravíme si formu jakéhokoliv tvaru, do které vysypeme mix sušenek s máslem. Lžící sušenky pořádně umačkáme a vytvoříme i malinký okraj. Je nutné dostatečně umačkat, aby se korpus při krájení nerozsypal.
  3. Formu se sušenkami dáme na 30 minut až 1 hodinu do ledničky ztuhnout.

Postup přípravy krému

  1. Do optimální nádoby smícháme 500 gramů tradičního pomazánkového, 400 gramů zakysané smetany a 100 gramů moučkového cukru. Do takovýchto krémů doporučujeme dávat cukr moučku, jelikož se lépe rozpustí.
  2. Všechno promícháme tak, aby v krému nebyly hrudky.
  3. Připravený krém nalejeme na odleželý korpus a pomocí stěrky uhladíme.
  4. Formu s korpusem a krémem dáme nakonec do ledničky ztuhnout.

osvezujici_jahodovy_dort_1024x704px

Obr. 02: Jahodovým dortem můžete potěšit svého partnera k svátku zamilovaných.

Postup přípravy jahod a želatiny

  1. Nakrájíme si 500 gramů jahod na tenká plátky a vložíme je na mírně rozpálenou pánev. 
  2. Přisypeme moučkový cukru dle chuti. Je potřeba jahody při slazení ochutnávat, abychom to s cukrem nepřehnali. My většinou dáváme 2–3 ploché polévkové lžíce. 
  3. Po oslazení přilejeme 100 mililitrů portského vína, které dodá jahodám zvláštní a specifickou chuť. Směs cukru, jahod a vína není vůbec potřeba dlouho vařit, jelikož by se jahody rozvařily a nemělo by to takový estetický efekt, který chceme.
  4. Přebytečnou šťávu z pánve si scedíme do odměrné nádoby a naředíme ji vodou, aby výsledná směs měla 450 mililitrů. 
  5. Naředěnou šťávu nalejeme do rendlíku a přivedeme k varu. 
  6. Než se začne šťáva vařit, rozložíme si horké jahody na základ dortu, jenž nám mezitím ztuhnul. Jahody skládáme rovnoměrně po celém vrchním povrchu. 
  7. Jen co se šťáva začne vařit, sundáme ji z ohně a přimícháme do ní 75 gramů želatiny.
  8. Vše pořádně promícháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. 
  9. Na konec nalejeme želatinu rovnoměrně na dort a necháme nejlépe přes noc ztuhnout. 
  10. Odleželý a ztuhlý dort ozdobíme například mátou a jinak můžeme podávat.

Přejeme vám dobrou chuť. :)


Série receptů na zákusky a buchty