Recept na nadýchané domácí koblihy
Není nad vůni čerstvě usmažených domácích koblih, která se line kuchyní. Nadýchané těsto, voňavá náplň a cukrový posyp navrchu – zní to jako pohádka, že? A přitom si je můžete připravit i doma s radostí z každého zakousnutí. V následujícím receptu Vás krok za krokem provedeme přípravou dokonalých koblih, a přidáme i pár vychytávek, které Vám usnadní práci a pomohou k ještě lepším výsledkům.
🛒 Ingredience
|
👨🍳 Postup
- Příprava kvásku: Ohřejte mléko na vlažnou teplotu a rozmíchejte v něm cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
- Příprava těsta: do větší mísy prosejte mouku, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo (ne horké!), sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto pomocí vařečky nebo stěrky.
💡 Tip: Těsto by se mělo mírně lepit, ale nemělo by být řídké. Pokud je příliš hutné, přidejte lžičku mléka.
- Kynutí: přikryjte těsto utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Tvarování koblih
- vykrajovátkem nebo sklenicí: vykynuté těsto rozválejte válečkem na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte kolečka -> na polovinu kolečka dejte lžičku náplně a přikryjte druhým kolečkem. Okraje dobře přitiskněte.
- rukou: vykynuté těsto rozdělte na díly o hmotnosti cca 50 g. Z jednotlivých dílů v dlaních vytvarujte rovnoměrně kulaté koblížky. Stejně jako byste tvarovali masové kuličky. Náplň budete přidávat až po smažení.
🍫 Vyzkoušejte různé náplně: čokoládový krém, švestková povidla nebo třeba vanilkový pudink.
- Druhé kynutí: Nechte koblihy ještě 15 - 30 minut kynout na pomoučené ploše.
- Smažení: V hrnci zahřejte větší množství oleje (min do výšky 3 cm) na 170 °C (můžete zkontrolovat pomocí kuchyňského teploměru) a koblihy smažte z obou stran dozlatova cca 2 - 3 minuty. Nechte okapat na papírové utěrce.
- Dokončení: Pokud jste tvarovali koblihy druhým způsobem, tak po vychladnutí naplňte koblihy oblíbenou marmeládou nebo jinou náplní. Hotové koblihy cukřenkou nebo sítkem posypte moučkovým cukrem a podávejte.
💡 Tipy na vylepšení
- Pro lehčí variantu můžete koblihy upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze při 180 °C po dobu 15 minut.
- Správně nakynutý koblížek poznáte tak, že když do něj zatlačíte prstem, tak se těsto začne pomalu vracet do kulatého tvaru.
-
Po naplnění je můžete obalit v cukru smíchaném se skořicí nebo je polít čokoládovou polevou.
Domácí koblihy nejsou žádná věda – s dobrým receptem a pár chytrými pomocníky to zvládnete levou zadní. A co je na tom nejlepší? Můžete si je upravit přesně podle své chuti a udělat z pečení společnou radost. Tak co, pustíte se do toho?
Přejeme Vám dobrou chuť.
Tým Našenádobí.cz 🍩
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.