Provoňte si domov velikonočním mazancem. Tenhle recept používaly již naše babičky

velikonocni-mazanec-1024x704px

Velikonoce se blíží a s nimi přichází i čas na jarní pečení. A co nesmí chybět na svátečním stole? Samozřejmě velikonoční svěceník neboli mazanec. Recepty se předávají z generace na generaci už od 16. století. Původně kynuté sladké bochánky oslavovaly bohyni jara. Po přijetí křesťanství tento zvyk přetrval a bochánky posypané mandlemi či rozinkami rozdávaly mniši o Velikonocích chudým lidem. Do dnes se však objevuje na našich stolech. Pojďme si jej proto vyzkoušet upéct.

Nákupní seznam (množství je na 2 mazance)

Kvásek

  • 42 g droždí (1 kostka) 
  • 1 lžíce cukru krupice 
  • 50 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) 

Těsto

  • 400 g polohrubé mouky 
  • 100 g hladké mouky 
  • 150 g cukru krupice 
  • 100 g másla 
  • 3 vejce „M“ (pouze žloutky) 
  • sůl 
  • 1 lžička citronové kůry 
  • 150 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) 

Ostatní

  • 1 vejce „M“ na potření 
  • mandlové plátky na posypání 
  • cukr moučka na posypání

velikonocni_mazanec_suroviny_1024x704px

Postup přípravy

Do misky si nadrobíme 42 g droždí, přidáme 1 lžíci cukru a 50 ml čerstvého teplého mléka. Směs rozmícháme a na teplém místě necháme vykynout

Následně si připravíme těsto. Do velké mísy smícháme 400 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla a 3 žloutky (vajíčka velikost „M“). Nakonec přidáme vykynutý kvásek a jako do každého kynutého těsta trochu soli. Směs těsta dokončíme přidáním čerstvě nastrouhané citronové kůry a 150 ml mléka. Těsto zpracujeme do hladka. Můžete využít svoji vlastní sílu nebo kuchyňského robota, který Vám ušetří práci. 

Po zpracování přikryjeme těsto utěrkou a necháme jej na teplém místě vykynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca.  2 hodiny, záleží na teplotě). 

Po vykynutí si připravíme dřevěný vál či pracovní plochu, kterou pomoučníme a těsto rozdělíme na dvě stejné části. Každou z nich vypracujeme krouživými pohyby do bochánku o velikosti přibližně 10 centimetrů. Oba přendáme na plech s pečícím papírem, opět přikryjeme utěrkou a necháme naposledy vykynout cca. 30 minut. 

Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C na horní i spodní pečení. Vykynuté bochánky ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme rozdrcenými mandlemi. Na závěr uděláme lehounce nožem doprostřed bochánků kříž. Nyní můžeme péct!

velikonocni_mazanec_1024x704px

Pečení na tři fáze

  1. 5 minut na 180 °C
  2. 10 minut na 160 °C
  3. Dopékáme cca. 10 minut na 155 °C

Správné upečení mazance kontrolujeme špejlí, jelikož každá trouba peče jinak. Pokud se na špejli žádné těsto po vpichu nelepí, je velikonoční bochánek hotový. Před servírováním posypeme mazanec ještě moučkovým cukrem. My jej například podáváme s máslem a džemem

Dva tipy na závěr: Jestliže máte ve své domácnosti troubu, která má program kynutí, nechte v první fázi těsto kynout asi dvě hodiny s tímto programem. Na druhé kynutí program vypněte a nechte bochánky dokynout 30 minut ve vlažné troubě. 

Jestliže máte rádi hrozinky, přimíchejte si je do těsta. Nezapomeňte je však před tím namočit na 30 minut do vlažné vody nebo tuzemáku. Budou měkčí, chutnější a aromatičtější. 

Nezbývá nic jiného než popřát dobrou chuť.


Série velikonočních článků

Na našem blogu jsme sepsali ty nejoblíbenější recepty na velikonoční pochoutky jako je beránek, mazanec, perníčky nebo jidášky. Také jsme pro vás připravili průvodce Velikonocemi, kdy vysvětlujeme význam jednotlivých dní, tradic a zvyků. A nakonec zde najdete také návod na to, jak nazdobit ty nejkrásnější kraslice.

Jste fandové do pečení a sladkých dobrot? Všechny potřeby na velikonoční pečení najdete na našem e-shopu.