Víte, co jsou to kraslice a jak je nazdobit? Ukážeme Vám tipy, jak na to!

zdobeni_kraslic_1024x704px

Obr. 01: Zdobení kraslic patří mezi krásné tradice Velikonoc. Kreativitě se meze nekladou a do zdobení můžete zapojit celou rodinu.

V dnešní době se již používá spíše výraz velikonoční vajíčka. Vedle velikonočních perníčků či beránků jde o nejrozšířenější tradici. Jedná se o natvrdo uvařená nebo vyfouknutá prázdná vejce, která jsou zdobená různými ornamenty a technikami. Již od dob raného křesťanství jsou kraslice spojeny s Velikonocemi, kde symbolizují plodnost a znovuzrození, a slouží ženám a dívkám jako odměna pro koledníky za tzv. pomlazení, vyšlehání pomlázkou. Jak ale udělat nejkrásnější kraslice v ulici? To se dozvíte v dnešním článku!

Jak nazdobit kraslice?

Dnes už existuje nespočet moderních metod a technik, jak ozdobit velikonoční vajíčka.  Úplným základem však stále zůstávají tradiční postupy, proto si je pojďme připomenout. 

Přírodní barvení

Základem každého krásného velikonočního vajíčka je podkladová barva. Dnes si již můžete koupit chemické barvy v sáčku a jednoduše v ní vejce obarvit. Dříve tomu však tak nebylo. 

Barvilo se za pomoci přírodních materiálů, jako je cibule, zelí, dubová nebo olšová kůra, lipový květ, čerstvá tráva nebo červená řepa. Vajíčka obarvená do červena pomocí řepy byly dříve ta nejdůležitější. Ochraňovaly před démony a představovaly lásku, proto tato vejce děvčata dávala primárně koledníkům, které měly rády.

K barvení kromě přírodní suroviny potřebujete i další přísady. Do vroucí vody mimo přírodního barvícího materiálu musíte přidat ještě ocet a trochu soli, aby se barva na vajíčko přichytila. Po povaření vajíčko z barvy vytáhnete a necháte zchladnout. Jestli máte rádi, když jsou vajíčka lesklá, můžete obarvené kraslice pomazat domácím sádlem

A má přírodní barvení nějakou výhodu? Hlavním benefitem je jistota, že se přes skořápku nedostanou žádné škodlivé látky.

Nabarveno máme a co teď?

Nejznámější a nejkrásnější metodou pro zdobení vajíček je rozhodně barvení voskem. Co k tomu potřebujete? Svíčku (je jedno jakou), tužku nebo pastelku, špendlík s malou skleněnou hlavičkou nebo větší kovovou hlavičkou. 

Do špejle nebo tužky vpíchnete špendlík, tím si vyrobíte „štětec“, a vedle si zapálíte svíčku. Pár minut budete muset vyčkat, než se vytvoří loužička rozehřátého vosku, který budete používat ke kreslení. Důležité je zde pamatovat, že stále musíte mít nahřátou hlavička špendlíku, proto se nebojte ji vkládat do plamenu svíčky. 

Nahřátý špendlík už pak pouze namočíte do vosku a můžete kreslit. Ne každému jde tato metoda hned na poprvé. Je zde potřeba velká trpělivost. Někomu pomůže si u malování počítat, než získá jistotu: na "jedna dva" nahřejete hlavičku špendlíku, na "tři" ji ponořte do vosku a na "čtyři" namalujte kapku.

Kreslení voskem má dva způsoby. Prvním z nich je, že nejdříve vajíčko pokreslíte voskem a až pak jej obarvíte v barvě. Dalo by se říct, že se jedná o takovou velikonoční vajíčkovou batiku.

U druhého způsobu vajíčko nejdříve obarvíte a až pak na ně malujete. V tomto případě se většinou nevyužívá vosk přímo ze svíčky, ale vosk z rozpuštěné barevné voskovky, který se rozpustí v nahřáté lžíci umístěné na plamenem. Vajíčka pak hrají všemi různými barvami.

zdobeni_kraslic_potreby_1024x704px

Obr. 02: K zdobení kraslic můžete použít různé techniky a metody. Použít můžete zakoupené barviva anebo sáhnout po přírodních alternativách.

Další techniky zdobení

Odjakživa se o zdobení kraslic staraly pouze ženy. Muži měli dokonce výslovný zákaz chození do místnosti, když se vajíčka zdobila. 

Mezi nejpoužívanější a asi nejjednodušší techniky patří samolepky. V obchodě si koupíte sadu na vajíčka a už jenom lepíte. Bohužel výsledek by asi první cenu krásy rozhodně nevyhrál. 

Využít můžete i fixy, lepidlo a barevné papíry. V tomto případě se hodně vytvářejí vajíčka, která znázorňují hlavu nějakého zvířete nebo pohádkové postavičky, kdy k vajíčku lepíte různé propriety, jako jsou například ouška z papíru, vlasy z bavlnek a podobně.

K barvení můžete využít i obyčejné temperové barvy. Pokud však chcete využít něco originálnějšího, můžete vyzkoušet barvení pomocí laků na nehty. Zde ale doporučujeme barvit spíše vyfouknutá vajíčka. Do misky s vodou nakapete barevný lak na nehty a vejcem navlečeným na špejli přejíždíte po vodní hladině s lakem. Sami se budete divit, jak zajímavý výsledek vznikne. 

A proč vlastně Velikonoce a proč vajíčka?

Anglické pojmenování Easter vzniklo ze jména pohanské bohyně plodnosti Eostre. Podle legendy bohyně proměnila umrzajícího ptáčka ve vánici v zajíce a on pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták. To je i důvod, proč je vajíčko symbolem života, plodnosti a vděku.

A co když na Velikonoce raději pečete?

Jestli patříte k jedincům, kteří místo malování vajíček si na Velikonoce raději něco upečou, tak se rozhodně podívejte na formy, vykrajovátka a potřebná udělátka na našem e-shopu!

Přejeme vám a vašim blízkým krásné Velikonoce.


Série velikonočních článků

Na našem blogu jsme sepsali ty nejoblíbenější recepty na velikonoční pochoutky jako je beránek, mazanec, perníčky nebo jidášky. Také jsme pro vás připravili průvodce Velikonocemi, kdy vysvětlujeme význam jednotlivých dní, tradic a zvyků. A nakonec zde najdete také návod na to, jak nazdobit ty nejkrásnější kraslice.

Jste fandové do pečení a sladkých dobrot? Všechny potřeby na velikonoční pečení najdete na našem e-shopu.