Recept na velikonočního beránka. Tradice, která přetrvává

recept-velikonocni-beranek-1024x704px

Vždy když chci něco upéct, tak začínám u babiččiných receptů. Od Vánoc, kdy jsem její knihy receptů vytáhla naposledy, už utekla nějaká doba a dnes jejich čas znova nadešel. Na stránkách popsaných postupy přípravy na vše možné najdete ten na velikonočního beránka hned několikrát. Vždy označený hvězdičkami a vykřičníky, kterými značila, že daný recept je vážně dobrý a osvědčený. Vybrala jsem proto ten, ke kterému napsala, že podle něj pekla v rok mého narození – když jsem se tehdy povedla já, tak musí i beránek přece.

Velikonoční pečení si ale z dětství moc nevybavuju – spíš mám matnou vzpomínku na již hotové dobroty, které zdobily náš stůl. A nejednalo se jen o jednoho beránka – doplňoval ho i velký zajíc a 4 malí beránci. Dle toho vypadalo i množství přísad v receptu, které jsem si upravila, abych tohle stádo nemusela vnucovat i sousedům. V konečné fázi se mi těsto vešlo do jedné větší formy (350 ml) a dvou menších (200ml). Ingredience jsou upraveny tak, abyste si snadno mohli množství uzpůsobit vašim formám.

Ingredience na formu o objemu 750 ml

  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť) 
  • 180 g cukru krupice 
  • 6 lžic horké vody 
  • 7,5 lžic oleje 
  • 180 g hladké mouky 
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy beránka

  1. Z bílku a části cukru si vyšlehejte sníh. Použijte ideálně mixér nebo ruční šlehací metlu.
  2. V druhé míse smíchejte žloutky s větší části cukru a postupně přidávejte horkou vodu. Měli byste mít světle žlutou hustou pěnu, ve které neucítíte krystalky cukru.
  3. Šlehač odložte a už používejte jen metlu. Na střídačku po částech vmíchávejte mouku s práškem do pečiva, olej a sníh z bílků. Těsto kolem sněhu jen opatrně překládejte, aby vám nespadl. 
  4. Formu na beránka si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, pak vlijte těsto.
  5. Pečte na 165 °C asi 40 minut. (Nezapomeňte si však čas přizpůsobit velikosti své formy a troubě.)

Tipy a triky

  • Aby se vám sníh povedl přidejte špetku soli nebo lžíci ledové vody. Cukr vmíchejte, až z bílků máte bílou pěnu. 
  • Vyšlehávání pěny ze žloutků vám může zabrat 5 až 10 minut, tak mějte trpělivost
  • Společně s moukou můžete pro lepší chuť přidat kůru z půlky citrónu, hrst nasekaných ořechů nebo předem namočené rozinky
  • Pokud máte formu s mnoho detaily, je lepší si máslo rozpustit a vymazat mašlovačkou – budete mít jistotu, že se vám těsto nikde nepřilepí. 
  • Místo hrubé mouky na vysypání můžete použít i strouhanku.
  • Těsto lijte asi 1 centimetr pod okraj formy. 
  • Množství surovin si upravíte, když všechny vydělíte třemi a následně roznásobíte podle počtu vajec, které chcete použít. (Na formy o objemu 1 litr udělejte těsto ze 4 vajec, na menší formy bude stačit ze dvou.)

Jakou formu vybrat?

Výběr formy může být docela zapeklitý úkol. Já peču ve formách od babičky – plechové a keramické. Lépe vedou teplo a jsou stabilnější například oproti silikonovým, ze kterých ale beránek jde snadněji vyklopit.

velikonocni-beranek-silikon-1024x704px

Existují dva typy forem – dvojdílné a jednodílné. Díky vrchní části formy budete mít beránka hezkého a vykresleného z obou stran. Práce je však jednodušší s jednodílnýma – těsto navíc vyskočí, takže zaoblený bude na obě strany. 

Ulovte si svou formu a potřeby na velikonoční pečení včas na našem e-shopu, abyste si Velikonoce užili se vším všudy a dejte nám vědět, jak beránka pečete vy.

Přejeme vám dobrou chuť.


Série velikonočních článků

Na našem blogu jsme sepsali ty nejoblíbenější recepty na velikonoční pochoutky jako je beránek, mazanec, perníčky nebo jidášky. Také jsme pro vás připravili průvodce Velikonocemi, kdy vysvětlujeme význam jednotlivých dní, tradic a zvyků. A nakonec zde najdete také návod na to, jak nazdobit ty nejkrásnější kraslice.

Jste fandové do pečení a sladkých dobrot? Všechny potřeby na velikonoční pečení najdete na našem e-shopu.